17.9.20

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Λευκός Ιππότης του Πολιτισμού...

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που προκάλεσε το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού και οι εξαγγελίες Χαρδαλιά είχαν οδηγήσει σε ακυρώσεις των περισσότερων εκδηλώσεων του ούτως ή άλλως υποτονικού καλοκαιριού. Δεν υπήρχε...
καμία εξαγγελία για τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσουν οι χειμερινοί χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας και οι διαρροές για εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή για πλήρη αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είχαν πανικοβάλει τον χειμαζόμενο κλάδο. Και ξαφνικά η Κατερίνα Ανέστη στο iefimerida.gr μας ενημέρωσε ότι με βαρυσήμαντη τηλεφωνική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στον πρωθυπουργό, εκείνος αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές των ειδικών, να αναστείλει τη λειτουργία μόνο των κλειστών υγειονομικών χώρων με ζωντανή μουσική και να μειώσει τις χωρητικότητες στους ανοιχτούς χώρους (θέατρα, σινεμά, συναυλιακούς χώρους). Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είχε σώσει τον Πολιτισμό. Τα συγκινημένα συγχαρητήρια μετατοπίζονταν μεταξύ του διάσημου ηθοποιού και του πρωθυπουργού, που πήρε ένα μεγάλο ρίσκο να αγνοήσει την επιστημονική επιτροπή μετά από την παρέμβαση του φίλου του.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, περίπου 2.000 εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού που συμμετείχαν στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο είχαν επιδώσει στα χέρια εκπροσώπου του γραφείου του πρωθυπουργού επιστολή με τα αιτήματα του κλάδου. Μια μέρα μετά, 43 άνθρωποι του θεάτρου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι όσων συγκροτούν την θεατρική μας πραγματικότητα, έστειλαν αγωνιώδη επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του την στήριξη του πολιτισμού. Τίποτα από αυτά δεν στάθηκε ικανό να τραβήξει την προσοχή του πρωθυπουργού και να τον κάνει να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Η αντίστιξη αυτή είναι υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν ανήκουν στη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολιτική της ατζέντα δεν καθορίζεται από τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά από τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτές οι παρεμβάσεις, που παλιά τις ονομάζαμε ρουσφέτια, χαιρετίζονται με ενθουσιασμό ακόμα και από ανθρώπους που στη θεωρία πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ντύνονται με έναν μανδύα κοσμοπολιτισμού, ενώ είναι στην ουσία η παλιά, καλή πρακτική του πολιτικάντη, που βρίσκεται στο πολιτικό DNA της ΝΔ.

Το πρόβλημα με τα ρουσφέτια είναι ότι ζητάνε μόνο την κάλυψη των αναγκών αυτών που τα ζητάνε. Γιατί φυσικά, ο κ. Μαρκουλάκης ενδιαφέρεται για το θέατρο, εννοείται, όπως προφανώς ενδιαφέρεται και για την παράστασή του. Και καλά κάνει. Οι ανάγκες του κλάδου, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οπωσδήποτε τα υγειονομικά μέτρα πρέπει να ληφθούν, αφορούν τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να υπάρχουν αντίμετρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται. Και τα μέτρα αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οπότε τώρα ψάχνουμε κάποιον από το περιβάλλον του πρωθυπουργού που να έχει και προσωπικό συμφέρον να υλοποιηθούν τα αιτήματα ενός κλάδου, που στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν μπορεί «να φάει από τα έτοιμα» όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί δεν έχει έτοιμα. Ζητάμε κάποιον που να ξέρει πώς είναι να μην έχεις να καλύψεις ούτε τα βασικά έξοδα επιβίωσης και να βλέπεις την προοπτική να ξαναδουλέψεις να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, ώστε να κάνει την σωτήρια τηλεφωνική παρέμβαση που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε.

Θα μου πείτε ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα ήταν ποτέ στο περιβάλλον ενός Μητσοτάκη.
Δίκιο θα έχετε.

 Μαργαρίτα Συγγενιώτου (λυρική τραγουδίστρια και μέλος του ΔΣ της ΠΟΘΑ)

e-tetradio.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: