15.9.20

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέρχεται στο θέμα των αποζημιώσεων ..

...που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα...

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει τη νομική τεκμηρίωση της βασικής μας εθνικής θέσης, ότι οι απαιτήσεις μας κατά της Γερμανίας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. οργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση για να...
τιμηθεί η 77η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, αυτού του φρικτού εγκλήματος των ναζιστών που συντελέστηκε στο διάστημα μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου 1943. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς Ελλάδα.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα «οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής κατοχής». Πέραν του ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Βιάννου, ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου Δημοκρατίας κορυφώθηκε, εντός και εκτός, Ελλάδας, το ζήτημα των απαιτήσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις επανορθώσεις. Ο αγώνας του Προκόπη Παυλόπουλου είχε σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο διότι η νομική κοινή γνώμη στη Γερμανία, συντάχθηκε, κατά μεγάλο μέρος, με τις Ελληνικές θέσεις.

Αλλά και γιατί το 2019 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε ούτε παραίτηση ούτε παραγραφή των Ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις λοιπές αποζημιώσεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επαναλάβει τη νομική τεκμηρίωση της βασικής μας εθνικής θέσης, ότι οι απαιτήσεις μας κατά της Γερμανίας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, μένοντας με έμφαση και στην προαναφερόμενη, άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα, γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Είναι επίσης αναμενόμενο ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιμείνει στη νομική τεκμηρίωσή του ότι η απόρριψη, από πλευράς Καγκελαρίας, της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας είναι παράνομη ως αναιτιολόγητη. Επιπλέον θα τονίσει ότι είναι ζήτημα σεβασμού του ίδιου του Ευρωπαϊκού νομικού Πολιτισμού να δεχθεί η Γερμανία κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, αρμόδιο να αποφασίσει για το ύψος των ελληνικών απαιτήσεων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έλεγε όλα αυτά σε κάθε ευκαιρία όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι όμως βέβαιο ότι τώρα, περισσότερο «ελεύθερος», θα πει πολλά παραπάνω, πάντα με θεσμικούς όρους. Κι αυτό είναι παρήγορο, αν αναλογισθεί κανείς ότι αφότου ο Προκόπης Παυλόπουλος άφησε, τον περασμένο Μάρτιο, την Ηρώδου του Αττικού, από κυβερνητικής γενικότερα πλευράς το ζήτημα των απαιτήσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας έχει πέσει, δυστυχώς, σε πλήρη αφάνεια...

Βασίλης Σκουρής
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: