7.8.20

Βηρυτός: Συνελήφθησαν 16 αξιωματούχοι του λιμανιού ...

viritos-beirut-diasosi-arthro
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, καθώς ο κόσμος απαιτεί την απονομή δικαιοσύνης για τις φονικές εκρήξεις της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για...
τουλάχιστον 149 θύματα και χιλιάδες τραυματίες, ενώ σχεδόν 300.000 είναι οι εκτοπισμένοι, καθώς οι κατοικίες τους είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε δεν είναι ασφαλείς.

Ο λαός του Λιβάνου πλήττεται ήδη από τη βαθιά ύφεση στην οικονομία της χώρας και την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η διπλή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και η άγνοια της πολιτικής ηγεσίας, έχουν προκαλέσει κύματα θυμού στον κόσμο, ο οποίος θεωρεί τις κρατήσεις των υπαλλήλων του λιμανιού προπέτασμα καπνού, καθώς οι ευθύνες φτάνουν πολύ ψηλά στην πολιτική ηγεσία.

Την Πέμπτη το βράδυ, ικανός αριθμός διαμαρτυρόμενων πολιτών βγήκε στους δρόμους της Βηρυτού και κατευθύνθηκε προς το κοινοβούλιο. Οι διαμαρτυρόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Υπό κράτηση 16 εργαζόμενοι στο λιμάνι

Tουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.

Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη.

Παγώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.

Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.

Ξεχειλίζει η οργή στους κατοίκους που αναζητούν ευθύνες για την τραγωδία

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα τιμωρηθούν, οι κάτοικοι έχουν στραφεί κατά των κυβερνήσεων. Η έκρηξη έβγαλε με τον πλέον σαφή τρόπο στο φως τη διαφθορά, την παραμέληση και την κακοδιαχείριση στις υποθέσεις του κράτους, με αποτέλεσμα υψηλό χρέος και φτώχεια για τους πολίτες. Πέραν των νεκρών και των τραυματιών, περίπου 300.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι, καθώς οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ισοπέδωσαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Σύμφωνα με το Associated Press, το λιμάνι της Βηρυτού θεωρείται από τους πιο διεφθαρμένους οργανισμούς στη χώρα, όπου οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ, και πολιτικοί, θέλουν να κυριαρχήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: