29.6.18

Ένας παράξενος Ιούνιος...

Βροχερός και ομιχλώδης. Σαν απειλητικός Νοέμβριος στη φόδρα του θέρους. Με λογής Συμφωνίες, έντονες διαφωνίες, καταγγελίες και μικροπολιτικές αντιμαχίες. Ευτυχώς το...
Μουντιάλ συνεχίζεται και προσφέρει ανάσες και εκπλήξεις…

1) Αρχισαν τα όργανα: Πανηγυρίζει ο Ζάεφ («Κατοχυρώσαμε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» ), «Μακεδονικές ντομάτες» προσφέρει στους Ευρωπαίους ο Ντιμιτρόφ, για (σκέτη) Μακεδονία μιλάει ο Τούσκ, χωρίς κανείς να τον επαναφέρει στην τάξη.

2) Υποβάθμιση: Συνέβη παλιά με την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στη χώρα μας. Δέκατη είδηση και βάλε, στα φλύαρα τηλεοπτικά δελτία. Κυριαρχούσε τότε το Βατοπέδι και τα μήντια ήσαν απασχολημένα. Σιγά μην ασχοληθούν με θέματα…ήσσονος σημασίας. Φεύ, το ίδιο και τώρα, καθώς η επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας (μεγάλη χώρα με δυναμική οικονομία) πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ.

3) Προσοχή: Θα δούμε πως θα υλοποιηθεί η Συμφωνία των Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας. Πάντως η κατάσταση σε κάποια νησιά μας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Όχι μόνο στη Λέσβο…

Επι παραδείγματι, το νοσοκομείο άλλου νησιού διαθέτει 4 ειδικά δωμάτια για προσβεβλημένους από φυματίωση. Όμως και στα τέσσερα βρίσκονται ασθενείς μετανάστες. Οι γιατροί τρέμουν μήπως παρουσιαστούν νέα κρούσματα και βρεθεί το νοσοκομείο σε αδυναμία τους περιθάλψει. Ειδικά αν οι ασθενείς είναι Ελληνες… Παρέλκει η εξήγηση για την χρήση της λέξης «ειδικά». Ετσι δεν είναι; Κι όποιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή- πολύ περισσότερο- σπεύσει να μιλήσει για…ρατσιστική αντιμετώπιση, λυπάμαι αλλά ανοηταίνει.

4) Είμαστε σοβαροί; Νέες πλημμύρες στη Μάνδρα, καταστροφές στην Χαλκιδική και αλλαχού. Μιλάμε για εγκλήματα δεκαετιών-αυθαίρετα, επικαλύψεις χειμάρρων, κακοτεχνίες, έλλειψη δασικών χαρτών κ.ά.- τα οποία κανένας ΣΥΡΙΖΑ, καμμία Δούρου και κανένας Τζιτζικώστας δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά… Αμάν πια με τις βολικές αποφάνσεις και τις καταγγελτικές ευκολίες.

5) Αποστασία: Αλήθεια, γιατί κάθε απώλεια βουλευτή του κυβερνώντος σχήματος θεωρείται αποστασία και καταγγέλλεται, ενώ οι προσχωρήσεις σε αυτό ευλογούνται;

Εντάξει. Εκπαλαι πόλεμος για την κατάκτηση ή την διατήρηση της εξουσίας. Με συμφέροντα, μηντιακούς στρατούς, προπαγάνδα, συναλλαγές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Όμως η χρήση της λέξης αποστασία απαιτεί προσοχή και σοβαρότητα. Διότι η προσπάθεια να συνδεθούν συνειρμικά ορισμένα γεγονότα της σήμερον με την ζοφώδη και δραματική εκείνη περίοδο, δεν είναι απλά ατυχής. Είναι επικίνδυνη. Εκτός κι αν υπάρχουν στοιχεία. Οπότε οι καταγγέλλοντες οφείλουν να τα δώσουν στη δημοσιότητα.

…Ιούλιος μας έρχεται. Θάλπος, φώς, θερινά λιοπύρια, Μουντιάλ και το βλέμμα στις άπλες του Αιγαίου...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: