5.6.12

Τελειώνει το... οξυγόνο στην αγορά...



Ως τραγική περιγράφουν την κατάσταση στην αγορά εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με την έλλειψη ρευστότητας να αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα, ακόμη και για τις υγιείς επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, εάν στις.. 18 Ιουνίου δεν υπάρξει κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας, τότε χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο δημιουργώντας μια νέα... στρατιά ανέργων και βυθίζοντας την πραγματική οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, «στον αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και οι βιομηχανίες, οι οποίες για την παραγωγή των προϊόντων τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές πρώτων υλών από το εξωτερικό. Όπως διαβεβαιώνουν, παράγοντες της αγοράς, οι περισσότερες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού ζητούν πλέον άμεση πληρωμή ή και προεμβάσματα, προτού το εμπόρευμα φτάσει στην Ελλάδα.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση που πήραν, πριν από λίγες ημέρες δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, η Coface και η Euler Hermes να σταματήσουν τις εγγραφές νέων ασφαλιστικών συμβολαίων για εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων Νίκος Καραγεωργίου επιβεβαίωσε ότι «πλέον σταματούν οι πιστώσεις που έπαιρναν οι ελληνικές εταιρείες για να εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες, χωρίς να αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ελλείψεις προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα, δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημιές ακόμη και σε εταιρείες που δεν έχουν υπέρογκα χρέη ή δανεισμό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασιλής Κορκίδης αυτή τη στιγμή πλήττονται τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις κροτώντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω του σταδιακού περιορισμού των εισαγωγών». Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε τα εξής: «Η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία-βιοτεχνία είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αν όχι καταστροφική. Η αξία των εισαγωγών των αγαθών στη χώρα για το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ. ευρώ μετρητά για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς και δημιουργίας ελλείψεων στα ράφια είναι άμεσα ορατός».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: