30.6.12

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ ...


Σε επαγρύπνηση βρίσκεται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας. Οι κ. κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς φτάνουν στην Αθήνα για ένα δύσκολο και επίπονο τετ α τετ με το οικονομικό επιτελείο.

O κ. Στουρνάρας θα πρέπει να... διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το μνημόνιο 2, όπως τα εξής:

- Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.
- Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν στην τετραετία 2013-2016.
- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.
- Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος του α’ εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.
- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, και αν τελικώς εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.
- Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές: Το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: