30.6.12

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Να περιοριστεί η σπατάλη και η υπερκατανάλωση...


Η εργασία και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ευλογημένη από την εκκλησία, αλλά πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς στο περιβάλλον, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκεπτόμενος σήμερα το πρωί στον Ατμοηλεκτικό Σταθμό της ΔΕΗ, του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, τονίζοντας παράλληλα την...

ανάγκη να περιοριστεί η σπατάλη των φυσικών πόρων και η υπερκατανάλωση.


Η «απληστία» του ανθρώπου οδηγεί σε ένα «υλόφρονο πνεύμα» – ξένο προς τη χριστιανική διδασκαλία και τις παραδόσεις του Γένους – με στόχο «την με κάθε τρόπο αύξηση του εισοδήματος» και με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους που λιγοστεύουν, εξαιτίας της τάσης υπερκατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η ανεπαρκής συντήρησις των ηλεκτρικών συσκευών, συχνάκις δε και η υπέρμετρος χρήσις των, ως επί παραδείγματι όταν δια τας καθημερινάς ανάγκας μεταχειρίζεται κάποιος ηλεκτρικόν μαχαίριον, αποτελούν παράγοντας σπατάλης ηλεκτρισμού», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι η ΔΕΗ φροντίζει να ενημερώνει το κοινό και να χρησιμοποιεί τον λιγνίτη με τρόπο που «κατά το δυνατόν» να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, με διαχείριση και επεξεργασία των ρύπων, δεντροφυτεύσεις, κ.α. , αλλά επίσης και για στο άνοιγμα της επιχείρησης προς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε σημαντική τη λειτουργία της εταιρίας και του εργοστασίου που δίνει δουλειά στην περιοχή και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην προσφώνησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, σε ορίζοντα δεκαετίας, που προβλέπει την αντικατάσταση παλιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά και την αύξηση της αξιοποίησης των φυσικών πόρων (ηλιακών, αιολικών, κυματικών, κ.α.), με στόχο τη δραστική μείωση εκπομπών ρύπων τα επόμενα χρόνια.

Στελέχη της ΔΕΗ ενημέρωσαν αναλυτικά ενημέρωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα επιμέρους προγράμματα, ενώ η διοίκηση της επιχείρησης απένειμε στον κ.κ. Βαρθολομαίο τιμητική πλακέτα.

Επίσης, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στο κέντρο ελέγχου του ΑΗΣ, όπου δέχτηκε ως δώρο από τους εργαζόμενους μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια μετέβη στον ναΐσκο που βρίσκεται στον περίβολο του εργοστασίου, όπου ευλόγησε το προσωπικό της επιχείρησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: