30.6.12

Forza Italia...


Μετά τον Μάριο Μπαλοτέλι, σειρά του Μόντι να βάλει γκολ στην Μέρκελ...


Χαμός έγινε χθες βράδυ στην Παλιά Αγορά στη Φιλοθέη. Στο «καφενείο» μας. Εκεί που μαζευόμαστε οι φίλοι και παρακολουθούμε ανελλιπώς το Euro.

Όταν...

ο σούπερ Μάριο (Μπαλοτέλι) ξετίναζε τα δίχτυα των Γερμανών όλοι οι θαμώνες, και ήταν πάρα πολλοί, ξέσπαγαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και αλαλαγμούς χαράς. Λες και έβαζε τα γκολ ο Σαλπιγγίδης.
Ανάλογες σκηνές υποθέτω θα ξετυλίχτηκαν καθ’ άπασαν την επικράτειαν. Σκέφτομαι τους πανηγυρισμούς που θα ‘κανε ο φίλος μου ο Μπούρος στο Αγρίνιο, στο συντριβάνι, στο πατάρι του Ράπτη, παρέα με τον Βαϊνά, τον Υφαντή, τον Πουρνάρα, τον Νείλα και τους άλλους.
Αν η Μέρκελ άκουγε τα μπινελίκια που εκστομίζονταν εχθές, εναντίον της θα το ‘χε σκυλομετανιώσει που τα ‘βαλε με τα PIGS, με τα «γουρούνια» του Νότου και όχι μόνον. Είμαι σίγουρος ότι οι πανηγυρισμοί για τα γκολ των Ιταλών και τα βρισίδια κατά της φράου Μέρκελ δεν ακούστηκαν μόνον στην Παλιά Αγορά ή στα ελληνικά σπίτια και καφενεία που έβλεπαν το ματς, αλλά σε όλη, πλην των Τευτόνων, Ευρώπη.
Μπορώ να φανταστώ το τι θα ‘γινε, και δικαιολογημένα, σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας, αλλά μπορώ εξίσου να φανταστώ, και να δικαιολογήσω, τα συνθήματα, υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας, που θα ακούστηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί, μέσω του ποδοσφαίρου, τιμωρούσαν τους Γερμανούς για τη στάση τους απέναντι στην υπερχρέωση, την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια που μαστίζει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο. Ήρωες αντίστασης στο Δ’ (οικονομικό) Ράιχ έγιναν χθες ο Μπουφόν, ο Πίρλο, ο Μπαλοτέλι, ο Κασάνο.
Τα απανταχού της Ευρώπης «γουρούνια» ήθελαν να ταπεινώσουν τους μνημονιακούς «άριους» της εριτίμου κυρίας Μέρκελ. Ήθελαν να δείξουν στον αλαζόνα κύριο Βεστερβέλε τι σημαίνει διπλωματία των γκολ. Ήθελαν να κάνουν τον ατσαλάκωτο κύριο Σόιμπλε να νοιώσει κι αυτός, όπως νοιώθουμε όλοι εμείς, οι δημοσιονομικά ηττημένοι.
Ο αγώνας Ιταλία-Γερμανία δεν ήταν ποδοσφαιρικός, ήταν πολιτικός στο φαντασιακό των λοιπών, πλην Τευτόνων, Ευρωπαίων. Δεν είχε κανείς τίποτε εναντίον του Λαμ, του Σβαϊστάιγκερ, του Κεντίρα, του Γκόμεζ, του Οζίλ. Ίσα ίσα που το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο, παρά την χθεσινή ήττα με 2-1, αναγνωρίζεται απ’ όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.
Και είναι κρίμα γι’ αυτούς τους αθλητές να πληρώνουν τις αμαρτίες της πολιτικής και οικονομικής τους ηγεσίας. Γιατί αυτό πλήρωσαν. Η ενέργεια που εξέπεμπε η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων φιλάθλων ήταν αρνητική γι’ αυτούς. Η θετική ενέργεια κατευθύνονταν στους Ιταλούς, καθοδηγούσε και έδινε φτερά στα πόδια του Κασάνο, του Μοντελίβο, του Ντε Ρόσι.
Μακάρι και ο άλλος Μάριο, ο Μόντι, να βάλει και αυτός, όπως ο Μπαλοτέλι, δύο…γκολ στη Μέρκελ, στη Σύνοδο Κορυφής. Και μακάρι να αποκρούσει, όπως ο γίγας Μπουφόν, τα φαρμακερά σουτ που θα εξαπολύσει η καγκελάριος κατά των αδυνάμων της ευρωζώνης. Και τρεις φορές μακάρι, αν στους δύο σούπερ Μάριο προστεθεί και ο τρίτος, ο Ντράγκι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επίσης Ιταλός, και απελευθερώσει τη ρευστότητα και εγγυηθεί η ΕΚΤ απευθείας τα χρέη.
Forza Italia λοιπόν. Και συγγνώμη Λαμ και Οζίλ. Δεν φταίτε εσείς που δεν πήγατε στον τελικό. Η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε φταίνε. Την καγκελάριο σας δεν θέλαμε να πανηγυρίζει. Θα ‘ταν μία νέα ταπείνωση για μας, τα «γουρούνια», να πάει, και το τρόπαιο του Euro, στο Βερολίνο. Έχετε τα εμπορικά πλεονάσματα, τα κέρδη από τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων σας, την ευφορία της ανάπτυξης, εμάς όλους υποταγμένους στα πόδια σας. Basta. Οι αρθρογράφοι σας, πολιτικοί και αθλητικοί, της Bild ας αναγκαστούν να γράψουν για ένα τελικό ανάμεσα σε δύο «γουρούνια», τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, που θα κυλιούνται στο τερέν του Κιέβου…


Το άρθρο είναι του Φελνίκου από το matrix24.gr

Η φωτογραφία, από ΤΟ ΚΑΡΦΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: