29.6.12

Νέα Υόρκη: Ανέλαβε καθήκοντα το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας...


Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Συγκλήθηκε την Πέμπτη το βράδυ σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το οποίο αναδείχθηκε στις αρχαιρεσίες της 10ης Ιουνίου. Προηγουμένως η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε στα μέλη του συμβουλίου τις αποφάσεις της και ανέγνωσε το... πρακτικό των εκλογών, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με ορκωμοσία του νέου συμβουλίου. Το όρκο διάβασε ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης, Γιώργος Γεωργόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος ορκίζει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίασε παρευρέθηκαν μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ανήκουν στο συνδυασμό του Ηλία Τσεκερίδη (που εξέλεξε συνολικά 16 μέλη), ενώ απείχαν και οι πέντε σύμβουλοι που εκλέχθηκαν από το συνδυασμό του Κωνσταντή Λαμπράκη.

Πέραν των τεσσάρων αξιωματούχων που αναδείχθηκαν αριστίνδην (πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, Α’ αντιπρόεδρος Χρήστος Βουρνάς, ΓΓ Πέτρος Γαλάτουλας και ταμίας Απόστολος Σκοτίδας), εξελέχησαν άνευ ανθυποψηφίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι ακόλουθοι: Β’ Αντιπρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Γραμματέας πρακτικών Αυγερινή Κατέχη, Γραμματέας Αγγλικών Αργύρης Κατόςς, βοηθός ταμία Γιώργος Καλύβας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Κώστας Κατσάνος.

Στη θέση του γ’ αντιπροέδρου, εκλέγεται βάση του καταστατικού άτομο του μειοψηφήσαντος συνδυασμού. Παρότι – όπως γνωμάτευσε ο νομικός σύμβουλος Βασίλειος Σφυρόερας – δεν υπήρχε κώλυμα οι παρόντες στη συνεδρίαση της Πέμπτης να προχωρούσαν στην εκλογή όποιου επιθυμούσαν – καθώς όπως ο κ. Σφυρόερας είπε η απουσία θα μπορούσε να θεωρηθεί άρνηση να δεχθούν τη θέση – αποφασίστηκε με εισήγηση του κ. Γαλάτουλα, με την οποία συμφώνησε κι ο πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, να συγκληθεί συνεδρίαση την Πέμπτη 29 Ιουνίου και να γίνει τότε η εκλογή.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ευχήθηκε σ’ όλους καλή δουλειά και εξέφρασε τη χωρά του, τόσο για την εκλογή γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και για την παρουσία νέων.

ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στο πρακτικό των εκλογών τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι οι αρχαιρεσίες διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές ομαλά, αλλά αναφέρθηκαν και σε κάποια αρνητικά περιστατικά με πρωταγωνιστές αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης. Παράλληλα προέβησαν σε σειρά υποδείξεων προς το νέο διοικητικό συμβούλιο, για ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν, όπως λόγου χάρη ο καλύτερος έλεγχος από μέρους της συμβουλευτικής επιτροπής των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών, πριν από κάθε γενική συνέλευση.

Απαντώντας σε ερώτησή μας αναφορικά με ισχυρισμούς υποψηφίων της αντιπολίτευσης ότι δήθεν ρίχτηκαν ψηφοδέλτια εντός της κάλπης για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα, ο Δημήτρης Φίλιος εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής είπε πως «όποιος προβάλει τέτοιο ισχυρισμό να έχει και το θάρρος να κάνει ενυπόγραφη καταγγελία. Όμως δεν τόλμησε κανείς να υπογράψει παρόμοια ένσταση. Είναι λασπολογία και σε λασπολογίες δεν απαντούμε».

Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός Τσεκερίδη έλαβε 111 ψήφους κι ο συνδυασμός Λαμπράκη 59. Ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο. Βρέθηκαν επίσης 4 ψηφοδέλτια που δεν έφεραν υπογραφή της εφορευτικής επιτροπής (δύο από κάθε συνδυασμό) που κρίθηκαν έγκυρα, θεωρώντας ότι ήταν αβλεψία.

Παράλληλα διευκρινίστηκε – σε σχέση με το θέμα του αποκλεισμού από τις εκλογές συλλόγων οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν ούτε μία φορά σε τακτική γενική συνέλευση – πως ελέγχθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της Γραμματείας και πιστοποιήθηκε πότε είχε συνταχτεί επιστολή που προειδοποιούσε τους συλλόγους οι οποίοι δεν είχαν παρουσίες, ενώ από επιστραφείσες – λόγω άγνωστης διεύθυνσης – επιστολές επιβεβαιώθηκε ότι τα γράμματα είχαν ταχυδρομηθεί προ της 12ης Δεκεμβρίου. Ανέφεραν επίσης πως αν εφαρμοζόταν στο γράμμα του το καταστατικό – μιλά για 3 παρουσίες σε τακτικές συνελεύσεις – θα αποκλείονταν 40-45 σύλλογοι.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα του πρακτικού της εφορευτικής επιτροπής:

Για επεισόδιο:

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περί τις 11:45 πμ. ο Βασίλης Μπερζίκης, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» πλησίασε το χώρο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας για να διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό του φορέα του, με βάση προηγούμενη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής (βλέπε πόρισμα 7ης Ιουνίου) λόγω μη συμμετοχής σε τακτική γενική συνέλευση την περίοδο 2010-12. Ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Απόστολος Τομόπουλος του εξήγησε ήρεμα το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Μπερζίκης του επιτέθηκε φραστικά με αήθεις χαρακτηρισμούς και χυδαίες φράσεις, ενώπιον άλλων μελών της επιτροπής και λοιπών παρισταμένων. Εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του, η Εφορευτική Επιτροπή, μετά από σχετική καταγγελία του Προέδρου της, αποφάσισε ομόφωνα από τη νέα διοίκηση να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει την παραπομπή του στην πειθαρχική επιτροπή».

Για ενστάσεις στις 11/6:

«Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υποβλήθηκαν δύο ενστάσεις από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής Ανδρέα Σάββα και την πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Κρησσών «Πασσιφάη» Μαρία Γκίνη κατά του αποκλεισμού των φορέων τους από την εκλογική διαδικασία με βάση το πόρισμα της Εφορευτικής Επιτροπής της 7ης Ιουνίου 2012. Και οι δύο κρίθηκαν εκπρόθεσμες και ως εκ τούτου απορριπτέες, καθώς η σχετική προθεσμία έληγε στις 8 μμ. της 6ης Ιουνίου 2012».

«Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία (Σ.Σ.μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος), ο Ηλίας Τσεκερίδης κατέθεσε γραπτή ένσταση στις 9:05 μ.μ. με την οποία αμφισβητεί την αρχική απόφαση της επιτροπής ότι το μειοψηφόν ψηφοδέλτιο εκλέγει 5 θέσεις υποστηρίζοντας ότι η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη με βάση το άρθρο 11, παράγραφος β του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που αναφέρει ότι ο πλειοψηφικός συνδυασμός εκλέγει 17 θέσεις και ο μειοψηφικός εκλέγει 4 θέσεις, καθώς και το νομικό προηγούμενο κατά τη διάρκεια του παρελθόντος».

«Εκτός των 3 ενστάσεων που προαναφέρθηκαν, μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 6 μ.μ. την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, υποβλήθηκαν και οι εξής ενστάσεις:

1. Ένσταση του Συλλόγου Μαγουλιωτών Σπάρτης, κατά του αποκλεισμού του.

2. Ένσταση του Συλλόγου Αρνιωτών «Άγιος Αθανάσιος» κατά του αποκλεισμού του.

3. Ένσταση του Συλλόγου Χαλκιδικής «Αριστοτέλης» κατά του αποκλεισμού του.

4. Ένσταση του Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής που αποτελεί επαναδιατύπωση της ενστάσεως που υποβλήθηκε την ημέρα των εκλογών, κατά του αποκλεισμού του.

5. Ένσταση του Συλλόγου Hellenic Music Foundation κατά του αποκλεισμού του.

Οι ενστάσεις αυτές εκδικάσθηκαν το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 και απορρίφθηκαν ομόφωνα από την Εφορευτική Επιτροπή ως εκπρόθεσμες αφού υποβλήθηκαν μετά την 6η Ιουνίου 2012, αλλά και άνευ αντικειμένου, καθώς ζητούν το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία που έχει ήδη διεξαχθεί.

6. Επίσης, υποβλήθηκε ένσταση του Δημήτρη Δημητρίου κατά της υποψηφιότητας του Αργύρη Κατού για το δικαίωμα που είχε ανακύψει με την αμφισβήτηση της ιδιότητας μέλους του Συλλόγου Πελλιναίον Χίου, του οποίου είναι αντιπρόσωπος. Αντίστοιχη ένσταση είχε υποβληθεί στις 6 Ιουνίου 2012 προ των εκλογών μετά από ενδελεχή έρευνα. Και η νέα ένσταση απορρίφθηκε ομόφωνα από τα 4 παρόντα μέλη της επιτροπής, με το ίδιο σκεπτικό.

7. Ένσταση του Πέτρου Γαλάτουλα κατά του Συλλόγου Greek American Atlas και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Δημητρίου απορρίφθηκε ομόφωνα ως αβάσιμη.

8. Μετά από διεξοδική συζήτηση παρουσία του Νομικού Συμβούλου Βασίλη Σφυρόερα, ο οποίος κατέθεσε σχετική επισυναπτόμενη επιστολή, απορρίφθηκε με 3 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά και 1 λευκής, η ένσταση του Ηλία Τσεκερίδη, κατά της αρχικής απόφασης της επιτροπής, αναφορικά με τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Με την ίδια απόφαση και την ίδια αναλογία ψήφων, η Εφορευτική Επιτροπή επικύρωσε την απόφασή της, της Κυριακής 10ης Ιουνίου 2012, με βάση την οποία εκλέγονται 16 σύμβουλοι του πλειοψηφικού συνδυασμού «Όλοι μαζί για τον Ελληνισμό» και 5 του μειοψηφικού συνδυασμού «Έλληνοαμερικανική Αναγέννηση».

Όσον αφορά την πρόταση του Νομικού Συμβούλου περί παραπομπής του θέματος στην πρώτη τακτική γενική συνέλευση, ομόφωνα αποφασίζεται να διαβιβαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω».

Για Ανδρέα Σάββα:

“Τέλος, η επιτροπή αφού ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής Ανδρέας Σάββα ανάρτησε στη γνωστή ιστοσελίδα Facebook καταγγελία κατά της Εφορευτικής Επιτροπής, με αφορμή την απόφαση αποκλεισμού όσων φορέων δεν είχαν καμία συμμετοχή σε τακτική γενική συνέλευση την περίοδο 2010-12, με τον τίτλο Shame on them” (ντροπή τους). Το γεγονός της απαξιωτικής αυτής αναφοράς και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην επιτροπή, η οποία επισημαίνει αποφάσισε απλά να τηρήσει το καταστατικό. Περαιτέρω η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Σάββα και να παραπέμψει το θέμα αυτό στην επόμενη διοίκηση για τα περαιτέρω».

Εισήγηση της Εφορευτικής Επιτροπής:

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των εκλογών της 10ης Ιουνίου 2012 της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την εκδίκαση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί και την τυπική παράδοση παραλαβή σήμερα 21 Ιουνίου 2012, η Εφορευτική Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

1. Πρόθεση της επιτροπής ήταν αποκλειστικά και μόνο η πιστότερη κατά το δυνατόν εφαρμογή του καταστατικού.

2. Παρά την ουσιαστική βελτίωση που διαπιστώθηκε στην τήρηση των βιβλίων και των αρχείων της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο 2010-12, απαιτείται αναμόρφωση του τρόπου συνεργασίας και αλληλογραφίας μεταξύ της Ομοσπονδίας και των φορέων μελών της. Στην εποχή της σύγχρονης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η οργανωμένη ομογένεια να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά.

3. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εγγραφής των αντιπροσώπων στις Γενικές Συνελεύσεις (παρουσιολόγιο). Στην κατάσταση πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο οι ταμειακώς εντάξει φορείς που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως ορίζει το καταστατικό.

4. Η Συμβουλευτική Επιτροπή πρέπει να ασκεί περισσότερο αποτελεσματικό έλεγχο, όπως προβλέπει το καταστατικό και να τηρεί ειδικό παρουσιολόγιο (χωριστό από εκείνο της γραμματείας), έτσι ώστε να ελέγχονται και να μην αμφισβητούνται οι παρουσίες των τακτικών η αναπληρωματικών αντιπροσώπων κατά τις γενικές συνελεύσεις.

Καταλήγοντας, η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι όλη η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς αυστηρότητα στην τήρηση των νόμιμων διαδικασιών»...
http://www.greeknewsonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: