20.4.11

Απειλούν να... σβήσουν την Ελλάδα ...


Να «σβήσει» για µία εβδοµάδα τις µονάδες της ΔΕΗ φέρνοντας τη χώρα στα όρια του µπλακάουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειµένου ναεµποδίσει τηνπεραιτέρω µετοχοποίηση της επιχείρησης Σαρανταοκτάωρεςεπαναλαµβανόµενες απεργίες είναι το... σχέδιο της ΓΕΝΟΠ, η οποία πετάει το γάντι στην κυβέρνηση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν γύρω στις 6-7 Μαΐου, µία εβδοµάδα πριν από τις 15 Μαΐου, ηµέρα κατά την οποία – σύµφωνα µε την κυβέρνηση – θα κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο µε τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου πλαισίου, το οποίο περιλαµβάνει και την πώληση επιπλέον 17% της ΔΕΗ.

Παράλληλα και λίγες ηµέρες προτού αρχίσει η απεργία, η Οµοσπονδία προειδοποιεί ότι θα προβεί σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα (νοµαρχίες, κτίρια υπουργείων και δήµων),ενώ από το οπλοστάσιό της δεν θα λείψουν τα... γνωστά SMS στους βουλευτές. Αυτή τη φορά, µάλιστα, όχι µόνο σε εκείνους του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου, καλώντας τους να πάρουν δηµόσια θέση για τη µετοχοποίηση ή µη της ΔΕΗ.

Πρόγευση για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ δίνει η χθεσινή ανακοίνωσή της, µετάτη συνεδρίασητης ΕκτελεστικήςΕπιτροπής της, που κάνει λόγο για 48ωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες,οι οποίες – όπως αναφέρει – θα αρχίσουν «πολλές ηµέρες πριν η κυβέρνηση πάει τον νόµο στη Βουλή (και θαείναι από αυτές που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξέρει να κάνει)». Ολα αυτά θα επικυρωθούν από το Διοικητικό Συµβούλιο τηςΟµοσπονδίαςπου συνεδριάζει την Πέµπτη µετά το Πάσχα, 28 Απριλίου.

Πάντως η ΓΕΝΟΠ αρχίζει επαφές µε όλους τους υπουργούς και τους κοινωνικούς φορείς (κόµµατα, Τεχνικό Επιµελητήριο, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, υπερνοµάρχες, νοµάρχες, δήµαρχοι, κ.λπ.), «ώστε ο καθένας ναπάρει θέση για το αν συµφωνεί ή όχιστην περαιτέρω µετοχοποίηση της ΔΕΗ και να δηµιουργηθείένα τείχος προστασίας τηςεπιχείρησης», όπωςχαρακτηριστι κά αναφέρεται. «Ακόµη και τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τον Πρόεδροτης Δηµοκρατίας θα επιδιώξουµε να συναντήσουµε για να τους ενηµερώσουµε σχετικά µε τη λαθεµένη απόφαση τηςκυβέρνησης», δηλώνει στα «ΝΕΑ»ο πρόεδροςτης ΓΕΝΟΠ ΝίκοςΦωτόπουλος.

Το ΠοριςΜά ΡΆΚΙΝΤΖΗ. Οι τόνοι έχουν ανέβει και στο άλλο µέτωπο που αφορά τη ΓΕΝΟΠ, το πόρισµα Ρακιντζή, που εξετάζει τη νοµιµότητα ή µη των χρηµατοδοτήσεων που πήρε την περίοδο 1999-2010, ειδικά µετά την καταγγελία για την κλοπή φωτοτυπιών, στοιχείων της έρευνας. Το συνδικάτο ανησυχεί για το περιεχόµενο του πορίσµατος και το κατά πόσο αυτό θα συµβάλει στο να διατηρηθούν ή να κοπούν πολλά από τα προνόµιά του. Το πολυσυζητηµένο πόρισµα, σύµφωνα µε όσα δήλωσε προ ηµερών ο επικεφαλής των επιθεωρητών Δηµόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, πρόκειται να παραδοθεί εντός των ηµερώνστην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη.


Ανοίγει ο δρόµος για τουριστικά χωριά ... πέντε αστέρων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΆΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Πακέτο νοµοθετικών ρυθµίσεων για το άνοιγµα της αγοράς της τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και τη διευκόλυνση της επιχειρηµατικότητας και των επενδύσεων στον τουριστικό τοµέα ετοιµάζει το υπουργείο πολιτισµού και Τουρισµού. οι πρωτοβουλίες για τον τουρισµό βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χθες στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. παπανδρέου, µε τη συµµετοχή του υπουργού πολιτισµού και Τουρισµού π. Γερουλάνου και όλων των συναρµόδιων υπουργών. οπως αναφέρθηκε από την πλευρά του υπουργού πολιτισµού και Τουρισµού, στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους βρίσκονται ήδη δύο σηµαντικά για τον τουρισµό και την οικονοµία νοµοσχέδια. Το πρώτο, το οποίο καταρτίζεται σε συνεργασία και µε το υπουργείο περιβάλλοντος, αφορά την τουριστική κατοικία, ενώ το δεύτερο νοµοσχέδιο αφορά το τουριστικό... fast track και θα προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών για τη δηµιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των επενδύσεων στο τουριστικό κοµµάτι.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο της προετοιµασίας των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στις 4 Μαΐου, µετείχαν επίσης οι υπουργοί περιβάλλοντος Τ. Μπιρµπίλη, οικονοµικών Γ. παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χ. παµπούκης, περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, υποδοµών ∆. ρέππας και Θαλασσίων υποθέσεων ι. ∆ιαµαντίδης. Στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός θα κάνει τον απολογισµό των πεπραγµένων στον τουρισµό για το 2010, ενώ θα ανακοινώσει και τον προγραµµατισµό της κυβέρνησης για το τρέχον και τα επόµενα χρόνια. Ειδικότερα, όσον αφορά το κεφάλαιο της τουριστικής κατοικίας που συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, στόχος του υπουργείου Τουρισµού είναι να ανοίξει ο δρόµος για την κατασκευή και στη χώρα µας των πρώτων ιδιωτικών τουριστικών καταλυµάτων µόνιµης κατοικίας. Με το νοµοσχέδιο που ολοκληρώνεται, θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών σε περιοχές που έχουν αυτήν την ικανότητα, είτε σε συνδυασµό µε ξενοδοχειακές υποδοµές πολυτελείας είτε αυτόνοµα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κατοικίες θα πάρουν τη θέση παλαιών ξενοδοχειακών µονάδων που θα αποσυρθούν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα µε τουριστικές κατοικίες θα µπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεµµάτων, σε συνδυασµό µε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δοµούµενης επιφάνειας. Σε ό,τι αφορά τα condo hotels, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδύσεις αυτές θα µπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 100 στρεµµάτων και πάλι έως το 35% της δόµησης.

Μείωση της έκτασης. Ακόµα, σχετικά µε τις επενδύσεις σε περιοχές ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), η ελάχιστη απαιτούµενη έκταση θα περιορίζεται στα 300 στρέµµατα από 800 που ισχύει σήµερα, είτε πρόκειται για εκτάσεις του ∆ηµοσίου είτε για ιδιωτικές, ενώ οι επιτρεπόµενες χρήσεις γης, οι προβλεπόµενες εγκαταστάσεις, οι φορείς ίδρυσης και εκµετάλλευσης των ΠΟΤΑ θα ορίζονται µε προεδρικό ∆ιάταγµα και όχι µε υπουργική απόφαση. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο σχεδιάζει την απόσυρση παλαιών τουριστικών καταλυµάτων, άνω της 20ετίας, µε αλλαγή χρήσης, προβλέποντας τη µερική ή ολική κατεδάφιση παλαιών τουριστικών καταλυµάτων, µε κίνητρο τη δηµιουργία τουριστικής κατοικίας µε τον µισό συντελεστή δόµησης και µε όρο να συνοδεύονται από τουλάχιστον µία εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδοµής.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: