1.8.09

Πικρά... καρπούζια!...


ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ: ΜΟΛΙΣ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ..
ΤΥΡΝΑΒΟΣ:Σε απόγνωση βρίσκονται οι καρπουζοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Δένδρων-Πλατανουλίων αλλά και γενικότερα στο θεσσαλικό χώρο από τις μηδενικές σχεδόν τιμές του προϊόντος.
Οι τιμές των καρπουζιών από τον παραγωγό στο χωράφι είναι εξευτελιστικές και δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά το κιλό.
O ταμίας του συνεταιρισμού Δένδρων κ. Χρήστος Τασιούλας, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του χωριού κ. Νίκος Ντόνας καθώς και ο παραγωγός κ. Χρήστος Π. Γκανάτσιος περιέγραψαν με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που βρίσκονται αφού δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο δε να..


μείνει και λιγοστό έστω, εισόδημα για τον παραγωγό.
Μάλιστα οι καρπουζοπαραγωγοί σημειώνουν ότι από τα 5 λεπτά το 1,5 του λεπτού πηγαίνει στους εργάτες. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή Δένδρων-Πλατανουλίων καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με μποστάνια.
Η διάθεση του προϊόντος γίνεται μέσω των εμπόρων. Από το σύνολο της παραγωγής το 50% μένει στο χωράφι αφού από τη μια δεν υπάρχει ενδιαφέρον ενώ από την άλλη ο καύσωνας του περασμένου Σαββατοκύριακου που έπληξε την περιοχή έκαψε τα καρπούζια.
Τώρα σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής αυτό είναι μεγάλο και φτάνει και τα 400 ευρώ ανά στρέμμα. Συγκεκριμένα οι παραγωγοί αγοράζουν το φυτό, τη ρίζα δηλαδή 0,60 λεπτά τη μία. Και το καρπούζι κατάντησε να πουλιέται μόνο 54 λεπτά. Και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Νίκος Ντόνας συνεχίζει : «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων οι οποίες από τη μια δεν μεριμνούν για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων και από την άλλη δεν προγραμματίζουν τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα σε 28 στρέμματα μποστάνι και με έσοδα 11.000 ευρώ τζίρο από τα οποία τα 2.000 ευρώ τα πήρε το κράτος από το Φ.Π.Α. των φυτών, των καυσίμων, των νάυλων, των λάστιχων, τη ΔΕΗ κλπ.
Αν πολλαπλασιάσετε στρέμματα και κόστος στον παραγωγό όχι απλά δεν μένει τίποτα αλλά μπαίνει και μέσα».
Οι καρπουζοπαραγωγοί ζητούν από τον ΕΛΓΑ να ενισχύσει το εισόδημά τους και η κυβέρνηση να δώσει μέσω ΕΛΓΑ οικονομική ενίσχυση για το χαμένο αυτό εισόδημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: