25.8.09

Τα Συντονιστικά Κέντρα που σκουριάζουν από την αχρηστία...

Το nonews-News το αποκάλυψε πριν 2 μέρες, το ΕΘΝΟΣ το δημοσιεύει σήμερα:
Με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα δίνουν φέτος οι πυροσβέστες τη μάχη με τις μεγάλες πυρκαγιές, τις οποίες καταφέρνουν να τιθασεύσουν μόνο χάρη στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.
Πέντε κινητά συντονιστικά κέντρα με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έχει στη διάθεσή του το Πυροσβεστικό Σώμα, τα οποία σκουριάζουν στις αποθήκες, παρά το προβλήματα συντονισμού που παρατηρούνται σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, όπως στην τελευταία που έκαψε τη Βορειοανατολική Αττική.
Ενα από τα υπερσύγχρονα...
κινητά κέντρα συντονισμού της Πυροσβεστικής που σκουριάζουν στις αποθήκες.
Ενα από τα υπερσύγχρονα κινητά κέντρα συντονισμού της Πυροσβεστικής που σκουριάζουν στις αποθήκες.

Σύμφωνα με καταγγελίες εν ενεργεία αξιωματικών, τα κινητά συντονιστικά κέντρα βρίσκονται εν αχρηστία από την εποχή που παρελήφθησαν, ενώ στοίχισαν στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η παραγγελία των κινητών συντονιστικών κέντρων έγινε τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Πρόκειται για πέντε λεωφορεία με γραφεία, κομπιούτερ και δορυφορικό πιάτο στην οροφή, που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν εικόνα μέσω δορυφόρου από την περιοχή που καίγεται και ο συντονιστής αξιωματικός να κατανέμει τις δυνάμεις μέσω ασυρμάτου ανάλογα με τα προβλήματα που παρατηρούνται την κάθε στιγμή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κινητό συντονιστικό κέντρο χρησιμοποιήθηκε για μία και μοναδική φορά σε πυρκαγιά στο Λαύριο.

Εκτοτε και τα πέντε κινητά συντονιστικά κέντρα έχουν βγει στην αχρηστία.

Αλαλούμ στις πυρκαγιές
Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται αλαλούμ στις μεγάλες πυρκαγιές και όπως καταγγέλθηκε τελευταία, να σημειώνονται τραγελαφικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα, να μη γνωρίζουν οι οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων πού βρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί.

Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο υποβάλαμε το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα κινητά συντονιστικά κέντρα, μας απάντησε ότι η προμήθειά τους έχει γίνει για μεγάλες φυσικές καταστροφές... Στο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχουν 3.500 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί, παρά τα συνεχή διαβήματα και τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Και σαν να μην έφτανε η σοβαρότατη έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό, ιδρύθηκαν φέτος έξι νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες σε βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, οι οποίες απορρόφησαν μέρος από το λειψό προσωπικό, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμη δασοπυρόσβεσης.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών, κόπηκε επίσης φέτος το μέτρο που είχε ληφθεί για την αντιμετώπιση της λειψανδρίας. Πέρσι κάθε πυροσβέστης μπορούσε να δουλέψει δέκα οκτάωρα παραπάνω τους θερινούς μήνες, τα οποία πληρωνόταν υπερωριακά.

Φέτος τα δέκα επιπλέον οκτάωρα κόπηκαν για λόγους οικονομίας, προφανώς γιατί η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος προέβλεψαν ότι δεν ήταν αναγκαίο το μέτρο.

«Η πολιτική ηγεσία, από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έκανε ουσιαστική αποτίμηση της τότε καταστροφής και δεν προχώρησε στην επίλυση των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά ούτε και των γενικότερων προβλημάτων του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας», δήλωσε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης και προσέθεσε: «Ο Ελληνας πυροσβέστης πάλι μόνος του, οπλισμένος με το φιλότιμό του, βρέθηκε στα πύρινα μέτωπα που ζώσαν την Αττική».

Εκτός όμως από το λειψό προσωπικό και την ομηρεία των εποχικών πυροσβεστών στους οποίους υπόσχονται μονιμοποίηση, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε μέσα αυτοπροστασίας των μονίμων πυροσβεστών. Σύμφωνα με καταγγελίες των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν κράνος δασικών πυρκαγιών, δεν έχουν ατομικό καταφύγιο πυρκαγιάς για την περίπτωση που εγκλωβιστούν στις φλόγες, ενώ η υπηρεσία τους δεν έχει να τους προμηθεύσει μάσκες, γυαλιά, γάντια και άλλα είδη απαραίτητα για τη δουλειά τους.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στα μέσα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα. Από τα πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα που διαθέτει, τα δύο είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης από την αρχή του καλοκαιριού. Το 30% των πυροσβεστικών οχημάτων χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού το 10% εξ αυτών παίρνουν μέρος σε πυρκαγιές πάνω από 20 χρόνια και το 20% πάνω από μία δεκαετία. Από την άλλη πλευρά δεν χρησιμοποιούνται μέσα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος. Για παράδειγμα, το ελικόπτερο σούπερ πούμα που διαθέτει η Πυροσβεστική, έχει τη δυνατότητα να «φοράει» κάδο τριών τόνων και να παίρνει μέρος στην πυρόσβεση. Προμήθεια ειδικού κάδου έχει γίνει, το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, άσκηση ρίψης νερού έχει γίνει, αλλά το ελικόπτερο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε δασικές πυρκαγιές. Σε σχετικό ερώτημα που υποβάλαμε, στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος μας απάντησε ότι το σούπερ πούμα χρησιμοποιείται για μεταφορές προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: