24.8.09

Εγκληματική ανευθυνότητα...

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ της «κουκουνάρας», του αειμνήστου Γεωργίου Ράλλη, που επί πρωθυπουργίας του το 1981 είχαν ξεσπάσει καταστροφικές πυρκαγιές, φτάσαμε στο σενάριο της «ασύμμετρης απειλής» και στον «στρατηγό άνεμο» το 2007, όταν η νεοδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την ανετοιμότητα της κρατικής μηχανής, την έλλειψη συντονισμού, την ανεπάρκεια μέσων για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

ΑΠΟ ΤΟ βράδυ της περασμένης Παρασκευής η βορειοανατολική Αττική ζει έναν εφιάλτη, μεγαλύτερο από...

τους προηγούμενους σε έκταση και καταστροφές δασικών εκτάσεων, σπιτιών, καλλιεργειών και υποδομών. Εναν εφιάλτη, όμως, που αντιμετωπίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και οι προηγούμενοι.

ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ Κυριακή έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο ότι «υπάρχει συντονισμός» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά ανέφερε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση, λόγω των καιρικών συνθηκών και της μορφολογίας των περιοχών, όπου εκδηλώθηκαν οι φωτιές. Κάθε φορά, όπως και τώρα, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» και δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Αυτά είναι γνωστά, πασίγνωστα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ γνωστόν, όμως, είναι, ότι τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Παρά τις τεράστιες καταστροφές, που έχουν αφανίσει τα δάση της Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης, ούτε καν τα στοιχειώδη. Δεν έχουν κατασκευαστεί αντιπυρικές ζώνες, δεν καθαρίζονται τα δάση, ούτε καν οι κατοικημένες περιοχές, ούτε και αυτές οι αυλές των σπιτιών από τα ξερόχορτα, που είναι το μπαρούτι με το οποίο μεταδίδεται γρήγορα η φωτιά σε μεγάλη έκταση όταν φυσάει άνεμος.

ΤΟ ΙΔΙΟ γνωστές είναι και οι παρανομίες, οι αυθαιρεσίες, οι καταπατήσεις, οι οικοπεδοφαγίες στις περιοχές που χτύπησε και αυτή τη φορά η πυρκαγιά. Δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά οι υπουργοί, οι κρατικές υπηρεσίες, που θεωρητικά προστατεύουν το περιβάλλον; Είδαμε και πάλι από τις τηλεοπτικές εικόνες βίλες μέσα στα δάση που καίγονταν. Πόσες από αυτές είναι νόμιμες;

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ κάθε φορά από αυτή τη στήλη τα ίδια, τα ήδη γνωστά, τα οποία, όμως, δεν συγκινούν κανέναν από τους υπεύθυνους παράγοντες της Πολιτείας. Πόσο μεγαλύτερη καταστροφή από την τωρινή πρέπει να γίνει στην Αττική, για να ταρακουνηθεί το διαβρωμένο σύστημα και να αναλάβει η πολιτική εξουσία τις ευθύνες της; Η βιβλική καταστροφή δείχνει την εγκληματική ανευθυνότητα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: