26.8.09

Νέα καταστροφή, παλιές υποσχέσεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Τις εξαγγελίες του 2007 για τα δάση επανέλαβε χθες η κυβέρνηση...
Με μέτρα από το παρελθόν, που είχαν παραμείνει στα χαρτιά, επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τις στάχτες της Αττικής. Με υποσχέσεις για παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων μέσω δορυφόρου, αναδασώσεις, αντιπυρικές ζώνες και αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες κατοικίες και τη φυτική και ζωική παραγωγή της περιοχής ευελπιστεί να ρίξει... στάχτη στα μάτια της κοινή γνώμης και να καλύψει την ολιγωρία της κρατικής μηχανής.
Oι περισσότερες κυβερνητικές υποσχέσεις, ιδίως για τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές και την αποφυγή καταπατήσεων και...


παράνομης ανοικοδόμησης, είχαν ακολουθήσει και την καταστροφή του 2007 σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Πρόκειται για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον κ. Καραμανλή, τις ξαναθυμήθηκε για να τις εντάξει στο πακέτο μέτρων για τη νέα καταστροφή.

Σε οικονομικό επίπεδο δε αυτή τη φορά είναι εμφανείς και οι περιορισμοί που επιβάλλει η κακή δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας καθώς αποφεύχθηκαν τα προεκλογικά τριχίλιαρα και η άμεση αποζημίωση των 10.000 ευρώ για την κατεστραμμένη οικοσκευή που είχε χορηγηθεί προ διετίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε πάντως να αντιγράψει το «μοντέλο της Πελοποννήσου» ως προς τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις καμένες περιοχές και την οικονομική ενίσχυση για την ανακατασκευή ή την επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, τα οποία υπολογίζει πάντως σε μερικές δεκάδες.

Τα μέτρα εξετάστηκαν μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να είναι λιγομίλητος, όπως λένε οι παρόντες υπουργοί, οι περισσότεροι από τους οποίους εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το εάν οι νέες παρεμβάσεις θα δώσουν ανάσες στην κυβέρνηση. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέτρεψε μάλιστα και τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα γινόταν από τον κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός κρίθηκε σκόπιμο να μείνει χθες έξω από το «κάδρο» και τις ανακοινώσεις ανέλαβε να κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος- όπως έκανε μετά τις φωτιές της Ηλείας ο κ. Ρουσόπουλος- με προπομπό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

Συντονιστής ο Σουφλιάς
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από κυβερνητικής πλευράς, με δεδομένο ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στη Βορειοανατολική Αττική ανήκουν στις δικές του αρμοδιότητες (δασικές ζώνες, αντιδιαβρωτικά έργα, αποζημιώσεις κατοικιών κ.ά.). «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως. Όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντονιστούν και πιστεύω ότι, με τη βοήθεια όλων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε καλό βαθμό τη μεγάλη οικολογική καταστροφή...», ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο υπουργός αποχωρώντας από το Μαξίμου, ενώ απέφυγε κάθε σχόλιο για τον συντονισμό που υπήρξε τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

Πάντως στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως ο υπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης και ο πρώην υπουργός κ. Π. Μολυβιάτης, ο οποίος εκλήθη να καταθέσει την εμπειρία του από την εφαρμογή των μέτρων που είχαν αποφασιστεί για την Ηλεία και την απορρόφηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν το 2007 για τις πυρόπληκτες περιοχές, δεν υπήρξαν αιχμές για κυβερνητικές αδυναμίες, που να στρέφονται εναντίον των κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη. Ο Πρωθυπουργός, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί που τοποθετήθηκαν, έκριναν σκόπιμο να δοθεί έμφαση στην αναδάσωση και τα μέτρα πρόληψης, αντί για τις οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες.

Φουντώνει η γκρίνια
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τις χθεσινές αποφάσεις θα προλάβει και τις εσωκομματικές εκρήξεις, που μπορεί να καθηλώσουν την κυβέρνηση εν όψει και της ΔΕΘ. Ωστόσο η εσωστρέφεια στη Ν.Δ. αυξάνεται και οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο Κώστας Καραμανλής σε ριζικό ανασχηματισμό. Επιτελικά κομματικά στελέχη μάλιστα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει από τον Πρωθυπουργό πριν από τη ΔΕΘ (στις 5 Σεπτεμβρίου), προκρίνοντας την αντικατάσταση των κ.κ. Αντώναρου και Μαρκογιαννάκη και την επανασύσταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Άλλα προβεβλημένα στελέχη εκτιμούν ότι, παρά τις φωτιές, παραμένει ανοικτό και το σχέδιο για επίσπευση των εκλογών, το οποίο μπορεί να ακυρωθεί μόνον στην περίπτωση, όπως λένε, που από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών προκύψει εικόνα πλήρους κατάρρευση της Ν.Δ. και εξασφάλιση άνετης αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που διαμορφώνεται στη Ν.Δ. είναι η χθεσινή παρέμβαση του νομάρχη Θεσσαλονίκη κ. Παν. Ψωμιάδη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη» για τις πυρκαγιές και ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Αντώναρου.

ΣΤΕΛΕΧΗ

της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την απαισιοδοξία τους ότι τα μέτρα δεν θα αντιστρέψουν το κλίμα


Το πακέτο των μέτρων

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ να αρχίσει ταυτόχρονα με την πλήρη καταγραφή των ζημιών:

● Σχεδιασμός για την αναδάσωση των καμένων δασικών περιοχών.

● Δημιουργία αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

● Χάραξη αντιπυρικών ζωνών, κατασκευή δασικών δρόμων, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε σημεία που ήταν απροσπέλαστα, και καθαρισμός των δασών, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους και τις νομαρχίες.

● Αεροφωτογράφηση και δορυφορική παρακολούθηση της Βορειανατολικής Αττικής, ώστε να αποφευχθεί η καταπάτηση καμένων περιοχών και η οικοδόμηση σε αναδασωτέες εκτάσεις. Σε οικονομικό επίπεδο, κρίθηκε σκόπιμο η κυβέρνηση να βασιστεί σε μέτρα που είχαν εγκριθεί και το 2007, καθώς όπως τονίστηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, το οποίο η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν το αγνοήσει. Έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί:

● Με 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο η ανακατασκευή όσων νόμιμων κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς και για εμβαδόν έως 120 τ.μ.

● Με 450 ευρώ ανά τ.μ. η επισκευή σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, αλλά δεν κρίνονται κατεδαφιστέα.

Από τις οικονομικές ενισχύσεις εξαιρούνται ρητά όλες οι αυθαίρετες κατασκευές.

Επιπλέον με συνολικό ποσό 3.300.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι Νομαρχίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, καθώς και οι 15 δήμοι και κοινότητες που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: