25.8.09

Το έγκλημα του κράτους...

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ απάντηση στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες του κ. Αντώναρου για τη δήθεν αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με «καλά οργανωμένο από την αρχή τον συντονισμό της κρατικής μηχανής», δίνουν τα στοιχεία, που δημοσιεύει σήμερα η «Ε».

Αφορούν κραυγαλέες κυβερνητικές παραλείψεις στην προετοιμασία και τον εξοπλισμό του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να προλάβει τις τεράστιες καταστροφές και τον αφανισμό των περιαστικών δασών της χώρας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟ καιρού αμίμητη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ότι...

καθυστέρησε φέτος η κυβέρνηση να νοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα γιατί «είχαμε βροχές», αποκαλύπτεται τώρα, ότι τα τελευταία 10 χρόνια το ελληνικό κράτος διέθεσε μόλις 300 εκατ. ευρώ για να αγοράσει εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης!

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ από άλλες δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού να εξοικονομηθούν κονδύλια για την ενίσχυση της δασοπροστασίας και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όμως, μόνον η ανεπάρκεια σε μέσα για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Το ίδιο σημαντική είναι και η έλλειψη προσωπικού για την προστασία των δασών, όχι μόνο μόνιμου, αλλά και εποχικού. Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών ζήτησε στις 19 Ιανουαρίου 2009 την έγκριση της σχετικής δαπάνης για «να προσληφθεί έγκαιρα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου» εποχικό προσωπικό (1.140 άτομα), «ώστε να απασχοληθεί με τον καθαρισμό ευαίσθητων περιοχών, που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές».

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η σχετική δαπάνη για την πρόσληψη 1.000 εποχικών ατόμων μόλις στις 27 Ιουλίου 2009, ενώ οι προσλήψεις έπρεπε να είχαν γίνει ώς το τέλος Απριλίου! Προς τι αυτή η καθυστέρηση, που έκανε τις προσλήψεις δώρον άδωρο, αφού ήταν αδύνατο μέσα στην αντιπυρική περίοδο να καθαριστούν τα δάση από το εποχικό προσωπικό;

ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ μεγαλοστομίες συμπλήρωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας με έμφαση, ότι «από πλευράς νομοθεσίας έχουν γίνει τα πάντα, ώστε όπου ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος». Από την πρόβλεψη της νομοθεσίας, όμως, έως την εφαρμογή της υπάρχει μέγα κενό, στο οποίο χωρούν η παρανομία και η αυθαιρεσία, που φυτεύουν βίλες μέσα στα καμένα δάση.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ δεν την αγνοεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και για να μην εκτεθεί επεσήμανε ότι οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει «να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμοδίους. Οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Πολεοδομίες τους έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους». Η κυβέρνηση ελέγχει αν τους εφαρμόζουν; Το ερώτημα ζητεί απάντηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: