25.8.09

Οι ευθύνες στα... πεύκα


Από τον «στρατηγό άνεμο» του 2007 η κυβέρνηση καταφεύγει στα... πεύκα δύο χρόνια αργότερα, προκειμένου να δικαιολογήσει τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού που ουσιαστικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ίσως οικολογική καταστροφή στην Αττική.
Την ώρα που η φωτιά σε πολλές περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Λεκανοπεδίου δεν είχε ακόμη σβήσει και οι κάτοικοι πολλών περιοχών βρίσκονταν και εξακολουθούν να είναι βυθισμένοι στην απόγνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υλοποιώντας προφανώς κεντρικές πολιτικές και επικοινωνιακές αποφάσεις, επέρριπτε την ευθύνη στα...
πεύκα για την καταστροφή, προκαλώντας ευθέως τη νοημοσύνη των πολιτών.
Β. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Οσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, είναι κατά κάποιον τρόπο ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εξάπλωση των πυρκαγιών»
Β. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Οσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, είναι κατά κάποιον τρόπο ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Συγκεκριμένα, στην πρώτη -μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας- ενημέρωση που έκανε νωρίς χθες το μεσημέρι, αφού επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Είδαμε τις τελευταίες ημέρες συχνές αναζωπυρώσεις σε ένα πολύ πλατύ μέτωπο της φωτιάς.

Σε περιοχές που πολλές από αυτές αφενός είναι δύσβατες, αφετέρου υπάρχουν πολλές κατοικίες σε άλλα μέρη, που κάνουν δύσκολη τη ρίψη νερού από τα αεροπλάνα». «Σε περιοχές» -σημείωσε επί λέξει- «όπου είναι πολύ πυκνή η βλάστηση από πεύκα, υπάρχουν δηλαδή πευκοδάση, ο οποίος είναι κατά κάποιον τρόπο ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας, όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, για την εξάπλωση των πυρκαγιών».

Στο κενό
Η προσπάθεια ωραιοποίησης μιας τραγικής κατάστασης δεν είναι προφανώς η πρώτη φορά που συμβαίνει, ωστόσο τώρα η επιχείρηση αυτή ξεπερνά τα όρια και είναι αδύνατον να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία έγινε μάρτυρας των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και γνωρίζει πλήρως την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του ίδιου κεντρικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, ο οποίος έχει ήδη ακυρωθεί από τα ίδια τα γεγονότα, ο κ. Β. Αντώναρος:

Απέρριψε από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για τη μεγάλη καταστροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει έστω και μία αναφορά στην εισαγωγική του τοποθέτηση στους κ. Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη και τους κράτησε «εκτός κάδρου». Αντίθετα, σημείωσε με έμφαση το αυτονόητο, ότι τον συντονισμό των επιχειρησιακών προσπαθειών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τον έχει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μίλησε χωρίς καν να ερωτηθεί για «οργανωμένο συντονισμό των ενεργειών».

Διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία είναι διαρκώς παρούσα. Για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τόνισε ότι «η χώρα μας έχει από τους μεγαλύτερους στόλους τέτοιων αεροσκαφών στον κόσμο. Αυτό είναι διεθνώς αναγνωρισμένο».

Προέβαλε την... κινητικότητα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες 72 ώρες, λέγοντας ότι... ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ανέφερε, προφανώς αυθαίρετα -καθώς ούτε οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν εκείνη την ώρα συνολική εικόνα της κατάστασης-, ότι τα σπίτια που κάηκαν είναι λίγα.

«Πολύ λίγα»
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, που αποτελεί ουσιαστικά και το «στοίχημα» για την επόμενη μέρα της καταστροφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βασιζόμενος άγνωστο σε ποια στοιχεία και ποιων φορέων, προέβη στην εξής εκτίμηση:

«Συνολικά τα κατεστραμμένα σπίτια είναι πολύ λίγα. Πολύ λιγότερα από αυτά που πολλές φορές αναφέρονται. Αυτά δε που έχουν υποστεί ζημιές είναι επίσης λίγα. Και το λέω αυτό διότι έχει ζητηθεί και έχει ήδη αρχίσει από το υπουργείο Εσωτερικών η καταγραφή αυτών των ζημιών, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα».

150 ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ
Ο Σουφλιάς «διορθώνει» τον Παυλόπουλο για τις ζημιές

Διαφορετική προσέγγιση αλλά και τελείως διαφορετικά στοιχεία παρουσίασαν χθες σε ό,τι αφορά τον πρώτο απολογισμό της μεγάλης καταστροφής τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος διακρίνεται για τον πολιτικό του ρεαλισμό, απέφυγε συνειδητά να ωραιοποιήσει την κατάσταση και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στην Ανατολική Αττική «ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 σπίτια».

«Σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές» -ανέφερε η προσεκτική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ- «η συγκεκριμένη υπηρεσία κατέγραψε τους οικισμούς στους οποίους προκλήθηκαν ζημιές σε κτίσματα και έγινε μια πρώτη εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 σπίτια».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημείωσε ότι τριάντα Επιτροπές Μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν τη συστηματική και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα των οικισμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Λίγο νωρίτερα, ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καταστροφές σε λίγα σπίτια», ενώ διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι μόλις δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 25 έχουν υποστεί ζημιές. Ο κ. Αντώναρος, δε, είχε ανακοινώσει ότι η καταγραφή των ζημιών θα γίνει από το... υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Απόδοση ευθυνών ζητούν «γαλάζια» στελέχη της Αττικής

Το τέλος της επέλασης της πύρινης λαίλαπας σήμανε την αφετηρία της άσκησης κριτικής -ακόμη και από στελέχη της ΝΔ- στην κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν τις τελευταίες 72 ώρες.

Βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής που έζησαν από κοντά τον πύρινο εφιάλτη μιλούν ανοιχτά για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και δεσμεύονται ότι μόλις υπάρξει πλήρης κατάσβεση θα θέσουν δημόσια το θέμα. Την αρχή, πάντως, την έκανε χθες ο πρώην υφυπουργός κ. Π. Δούκας, ο οποίος ζήτησε ευσχήμως -σε πρώτη φάση- την αλλαγή των προσώπων που αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων.

«Δεν θα έβλαπτε ένα φρεσκάρισμα στους τομείς που τα πράγματα θα έπρεπε να είναι καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Κανάλι 1).

Ανάλογες απόψεις εκφράζουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους και άλλα στελέχη της ΝΔ , ενώ ο «γαλάζιος» νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής επανέλαβε και χθες ότι η φωτιά θα μπορούσε να έχει περιοριστεί τις πρώτες ώρες, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής. Για ολιγωρία κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι δήμαρχοι που ζητούσαν και χθες απεγνωσμένα βοήθεια από την Πυροσβεστική.

Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, αποφεύγει συνειδητά να βρεθεί στο «κάδρο» της διαχείρισης της κρίσης και παραπέμπει για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την καταστροφική πυρκαγιά στον αναπληρωτή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε αυτή τη φορά να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, κάτι που επιβεβαίωσε με τη στάση του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στον πολυσυζητημένο και πολυδιαφημισμένο ανασχηματισμό, όταν και εφόσον τον υλοποιήσει, τους κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη. Ηδη το σενάριο που έφερε τον νυν υπουργό Εσωτερικών να μετακινείται στο επικοινωνιακό επιτελείο προωθείται από χθες ακόμη πιο έντονα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βουλευτές της ΝΔ επέμεναν χθες ότι η φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική δεν «έκαψε» τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού και σημείωναν πως πολλά θα κριθούν από τις μετρήσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ο πρωθυπουργός θα καταγράψει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και θα προσπαθήσει να βελτιώσει το κλίμα με τον ανασχηματισμό και ανάλογα με τα ευρήματα θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τις κάλπες.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: