1.8.09

Αδύναμος κρίκος τα νησιά μας...


«Οι γιατροί καθαρίζουν μόνοι τους το Κέντρο Υγείας, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να κάνει αυτή τη δουλειά». Η καθημερινότητα που βιώνει το προσωπικό του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου είναι ενδεικτική των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται και φέτος στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών.
Ειδικά φέτος, με τη νέα γρίπη να χτυπάει στις τουριστικές περιοχές και με τις απαιτήσεις για ιατρική φροντίδα μεγαλύτερες από ποτέ, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Συχνά, μάλιστα, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αποτελούν «δούρειο ίππο» για την εξάπλωση της ασθένειας, αφού το προσωπικό τους «αποδεκατίζεται» από την ασθένεια. Χαρακτηριστικό είναι το...


παράδειγμα του νοσοκομείου της Κω, όπου 5 γιατροί κόλλησαν την ασθένεια λόγω της συνεχούς επαφής τους με τουρίστες, μετά τα κρούσματα σε Ρόδο και Ρέθυμνο.
Αδύναμος κρίκος τα νησιά μας

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες θα περάσουν ακόμα ένα καλοκαίρι σε νησιά όπου τα πιθανά προβλήματα υγείας με κάποιο βαθμό δυσκολίας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι ελλείψεις σε καίριες ειδικότητες γιατρών, όπως οι καρδιολόγοι και οι παιδίατροι, σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο η μάχη για την υγεία των πολιτών δίνεται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που η εικόνα είναι άσχημη στο Κέντρο Υγείας της «ναυαρχίδας» του ελληνικού τουρισμού, της Μυκόνου, αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως της Ρόδου, όπου ο διοικητής χρειάστηκε να φτάσει σε ακραίες αντιδράσεις για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, γίνεται αντιληπτό ότι πίσω από τη βιτρίνα τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Η μάχη που δίνουν κάθε μέρα οι γιατροί και νοσηλευτές που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας κερδίζεται αποκλειστικά και μόνο χάρις στο φιλότιμό τους και τη διάθεση να προσφέρουν, ακόμα και αν χρειαστεί να χάσουν το ρεπό ή την άδειά τους. Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζεται και η συνδρομή άλλων υπηρεσιών της πολιτείας για να εξυπηρετηθούν τα έκτακτα περιστατικά.

«Το Κέντρο Υγείας δεν έχει τραυματιοφορέα και πολλές φορές χρειάζεται να μας βοηθήσουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής για να γίνει μία διακομιδή», λέει η υπεύθυνη του νοσηλευτικού τμήματος του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, Δάφνη Χαλκιά.

Περιπτώσεις όπως η παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις οφθαλμοφανείς ελλείψεις γιατρών που καταγράφονται στα νησιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελλείψεις αυτές αφορούν βασικές ειδικότητες, ενώ πολλές φορές αποδεικνύεται ότι το οργανόγραμμα είναι αρκετά πεπαλαιωμένο για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Κέντρου Υγείας Τήνου, όπου δεν προβλέπεται θέση για γυναικολόγο.

Αυτό που ζητούν οι γιατροί που υπηρετούν στα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας, ώστε να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα, είναι να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες που αρχίζουν την καριέρα τους, ώστε να μη φεύγουν άρον άρον από τα νησιά στα οποία διορίζονται.

«Τα κίνητρα δεν πρέπει να είναι κατ ανάγκη οικονομικά, αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο ιατρείο των Φούρνων έρχονται γιατροί, βλέπουν τι γίνεται και φεύγουν έπειτα από δύο μέρες. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων με αυτό τον τρόπο», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Ικαρίας, Αλέξ. Σκάρος.

ΚΕΝΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
SΟS για ελλείψεις από τη Μύκονο και την Πάρο έως τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Η απογευματινή βάρδια του Κέντρου Υγείας καλύπτεται μόνο από έναν νοσηλευτή. Ο χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος και ο υπεύθυνος του μικροβιολογικού τμήματος έχουν βάρδια σε καθημερινή βάση. Στο νησί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και συχνά καλείται η Πυροσβεστική για να κάνει διακομιδές. Τα προγράμματα τηλεϊατρικής δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Στο νησί δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και τρία χρόνια, παρά τις συνεχείς προκηρύξεις για την κάλυψη της θέσης. Η μοναδική μαία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Οι μόνοι γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας είναι ο παθολόγος -και διευθυντής του-, ένας οδοντίατρος και τέσσερις αγροτικοί γιατροί. Μόλις τρία άτομα, τέλος, εκτελούν από κοινού τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου και του τραυματιοφορέα.

ΜΗΛΟΣ: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας είναι ο μόνος γενικός γιατρός στο νησί, αφού ο δεύτερος που υπηρετεί έχει πάρει αναρρωτική άδεια. Βοήθεια για την εξυπηρέτηση των περίπου 30.000 ατόμων που βρίσκονται το καλοκαίρι στη Μήλο έχει μόνο από τους τέσσερις αγροτικούς γιατρούς του νησιού και τα τρία άτομα στο ακτινολογικό τμήμα και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι τέσσερις οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για να βγουν όλες οι βάρδιες.

ΘΗΡΑ: Το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα του Αιγαίου, δεν έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και είναι ένα από τα ελάχιστα που έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει διασωληνωμένους ασθενείς. Θα λειτουργούσε στην εντέλεια, αν είχε επιπλέον τρεις νοσηλευτές και τεχνολογικό προσωπικό στο ακτινολογικό τμήμα.

ΙΟΣ: Με το μισό από το προβλεπόμενο ιατρικό προσωπικό λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Ιου. Οι μόνοι γιατροί που υπάρχουν είναι οι τρεις αγροτικοί, ένας γενικός γιατρός, ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος, οι οποίοι κάνουν συνεχώς εφημερίες για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.

ΙΘΑΚΗ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αλλά ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας ανησυχεί για το γεγονός ότι σε 1-2 μήνες θα φύγει ο παιδίατρος. Αυτό, όπως επισημαίνει, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους μέχρι τον διορισμό του επόμενου παιδιάτρου.

ΣΑΜΗ: Το Κέντρο Υγείας της Σάμης είναι από αυτά που λειτουργούν χωρίς ελλείψεις. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζει ο διοικητής του είναι αυτό της έλλειψης ακτινολόγου, ο οποίος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στο νησί, παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα.

ΙΚΑΡΙΑ: Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του νοσοκομείου είναι η στελέχωσή του με αναισθησιολόγο και χειρουργό, οι οποίοι, ωστόσο, αναμένονται σύντομα. Κάποιες ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες πάντως δεν εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος του νοσοκομείου ως δυσεπίλυτο είναι η πλήρης απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν το ιατρείο στους Φούρνους, όπου προς το παρόν οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από έναν αγροτικό γιατρό.

ΝΑΞΟΣ: Το νοσοκομείο της Νάξου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, αφού έχει μόνο έναν παιδίατρο, έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο. Ο διοικητής του νοσοκομείου λέει ότι δεν υπάρχουν επίσης ειδικευόμενοι γιατροί και επιμελητές Β, ενώ το νησί δεν έχει αξονικό τομογράφο.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ : Στο νοσοκομείο της Καλύμνου οι ελλείψεις εντοπίζονται στο ακτινολογικό τμήμα, όπου υπάρχει μόνο ένας γιατρός, όπως επίσης και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων του ενός νοσηλευτών σε κάθε εφημερία.

ΚΩΣ: Το νοσοκομείο της Κω αντιμετωπίζει ελλείψεις μόνο στη στελέχωσή του σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα. Περισσότερο προβληματίζεται η διοίκηση του νοσοκομείου από την έλλειψη μίας παιδιατρικής κλινικής, η οποία θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα των κατοίκων του νησιού.

ΧΙΟΣ: Το μόνο πρόβλημα στο νοσοκομείο της Χίου είναι η έλλειψη 10 νοσηλευτών, αφού κατά τα λοιπά οι θέσεις έχουν καλυφθεί πλήρως.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το νοσοκομείο είναι καλά στελεχωμένο σε ιατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις εντοπίζονται στον τομέα των νοσηλευτών του νοσοκομείου, οι οποίοι είναι λίγοι για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η στελέχωση του νοσοκομείου της Κέρκυρας, αφού η μόνη έλλειψη που υπάρχει είναι αυτή ακόμα ενός γναθοχειρουργού. Από εκεί και πέρα και στην Κέρκυρα παρουσιάζεται το φαινόμενο της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αφού οι βάρδιες καλύπτονται οριακά με αυτούς που ήδη υπηρετούν.

Δεν υπάρχει γυναικολόγος

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Αν και το Κέντρο Υγείας έχει καλύψει τις θέσεις του καρδιολόγου, του παθολόγου, του παιδιάτρου και του μικροβιολόγου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν υπάρχει ακτινολόγος, γεγονός που δυσκολεύει τη δουλειά των άλλων γιατρών. Πρόβλημα στους κατοίκους του νησιού δημιουργεί και η έλλειψη γυναικολόγου, μαίας και χειρουργού. Τέλος, οι τρεις νοσοκόμες που υπηρετούν στο νησί δεν αρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες του Κέντρου Υγείας.

Από την Τήνο στη Σύρο για ακτινολόγο

ΤΗΝΟΣ: Το Κέντρο Υγείας της Τήνου έχει οφθαλμοφανείς ελλείψεις. Βασικότερη είναι αυτή του ακτινολόγου που αναγκάζει τους ασθενείς να πηγαίνουν στη Σύρο για γνωμάτευση. Επιπλέον, εμφανής είναι η έλλειψη γυναικολόγου σε ένα νησί όπου αρκετές γυναίκες θέλουν να γεννήσουν, επειδή έχουν τάξει το μωρό τους. Τέλος, σημαντικότατη θεωρείται και η έλλειψη ορθοπαιδικού.

Υπάρχει έλλειψη παθολόγων

ΠΑΡΟΣ: Το βασικό πρόβλημα στην Πάρο είναι η έλλειψη παθολόγων, καθώς σήμερα μόνο δύο γιατροί καλύπτουν αυτή την ειδικότητα. Επίσης το Κέντρο Υγείας δεν έχει καρδιολόγο, ενώ από τους 10 νοσηλευτές που προβλέπονται από το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο πέντε. Τέλος, με το πέρας του καλοκαιριού θα φύγει και ο μοναδικός ορθοπαιδικός.

Απουσία νοσηλευτώνn

ΑΝΔΡΟΣ: Το μεγάλο πρόβλημα στην Ανδρο δεν είναι τόσο η έλλειψη γιατρών όσο η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία νοσηλευτικού προσωπικού. Μόλις δύο νοσηλευτές υπηρετούν στο νησί, στο οποίο το καλοκαίρι βρίσκονται περίπου 30.000 άτομα. Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ότι κατά κανόνα η μονάδα μένει χωρίς νοσηλευτή τις απογευματινές ώρες.

Χωρίς καρδιολόγο

ΜΥΚΟΝΟΣ: Στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου εργάζονται 14 γιατροί, χωρίς να υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής. Και σε αυτούς τους 14 γιατρούς δεν περιλαμβάνεται καρδιολόγος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε ένα νησί με τον κόσμο που έχει η Μύκονος. Εκτός αυτού, ο μοναδικός ακτινολόγος υπηρετεί με επτάμηνη σύμβαση και δεν μπορεί να εργαστεί περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: