11.2.22

Σύμβολο παρακμής...


Συζητήθηκε χθες στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα». Η συζήτηση προκλήθηκε καθαρά για πολιτικούς λόγους. Το ουσιαστικό θέμα για το οποίο συγκλήθηκε και απασχολήθηκε η επιτροπή είχε λήξει εδώ και καιρό.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε ύστερα από... αίτημα ολόκληρης της αντιπολίτευσης, σε εφαρμογή διατάξεων της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να μπορεί να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές για τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ., αξιοποιώντας την πλειοψηφία που έχει στη Βουλή, ναρκοθέτησε την άσκηση αυτής της δυνατότητας και την κατέστησε παρωδία.

Στην επιτροπή είχε την πλειοψηφία. Την αξιοποίησε μέχρις εσχάτων. Εξέλεξε μονοκομματικό προεδρείο. Απέτρεψε να κληθούν και να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με πρώτο και καλύτερο τον Στ. Πέτσα.

Τέλος, εξέδωσε πόρισμα στο οποίο χωρίς αιδώ ισχυρίστηκε πως «αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις». Με τέτοιες διαδικασίες και πρακτικές ακόμη και ένας κατά συρροή δολοφόνος βγαίνει αγγελούδι.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν, φυσικά, να πιστέψει κανείς νοήμων πολίτης πως ο κ. Πέτσας μοίραζε κρατικό χρήμα, σε «ημέτερους», μόνος του. Με εντολή του προϊσταμένου του έκανε ό,τι έκανε.

Με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη, επίσης, κουκουλώθηκε το σκάνδαλο κατά παράβαση του πνεύματος του Συντάγματος και κάθε έννοιας δικαίου. Με εντολή Μητσοτάκη συγγράφηκε, τέλος, ένα πόρισμα τόσο γελοίο και τόσο προκλητικό. Οι ένοχοι διαβεβαιώνουν «πέραν πάσης αμφιβολίας» τον ελληνικό λαό πως είναι αθώοι!

Παρ’ όλα αυτά η επιτροπή είχε μια αξία. Κατέθεσαν κάποιοι άνθρωποι που είπαν αλήθειες ή υποχρεώθηκαν να τις παραδεχτούν. Η όλη διαδικασία αποκάλυψε τον κυβερνητικό βούρκο του ψέματος, του κουκουλώματος της αλήθειας, της συγκάλυψης και της αλληλοσυγκάλυψης των ευθυνών, του εκμαυλισμού της ενημέρωσης, με δυο λόγια την καθεστωτική αντίληψη για την εξουσία που έχουν ο πρωθυπουργός και η αυλή του.

Ολα αυτά πληρώνονται με κρατικό χρήμα, σε συνθήκες όπου η πανδημία γονατίζει την οικονομία και θερίζει ανθρώπινες ζωές, την ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κοστίζει μόνο ακριβά στη χώρα. Είναι και το σύμβολο της παρακμής της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: