11.2.22

Κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας...


Στην ευρύτερη «γειτονιά» στρέφει το βλέμμα η Αθήνα, με έναν κύκλο επαφών εστιασμένο στις βαλκανικές χώρες να είναι σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη... φωτιά, εμμένοντας σε μια εμπρηστική ρητορική που ουσιαστικά δυναμιτίζει το κλίμα διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Κροατία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Σερβία. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη την Ελλάδα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Μαυροβούνιου, με τον κ. Μητσοτάκη να αποδέχεται την πρόταση του κ. Τζουκάνοβιτς να επισκεφθεί τη χώρα του το επόμενο διάστημα

Η Αθήνα επενδύει στο καλό κλίμα με τα βαλκανικά κράτη, επενδύοντας και στην οικονομική διπλωματία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι η ανάσχεση της επιχειρούμενης από την Άγκυρα επιχείρησης προσέγγισης των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο είχε επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ στη συνέχεια είχε υποδεχθεί στην Τουρκία τον Σέρβο πρόεδρο. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πρόσφατα πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα να οπισθοδρομήσουν στις πρακτικές του 19ου αιώνα, συγκεκαλυμμένες σήμερα ως νεο-οθωμανικές ή εθνικιστικές φιλοδοξίες.

Να σημειωθεί πως την Άνοιξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για την ημερομηνία αυτής της επίσκεψης και της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την επόμενη εβδομάδα τα «φώτα» στρέφονται στη Μόσχα όπου ο Ν. Δένδιας θα συναντήσει στις 18 του μήνα τον Ρώσο ομόλογο του Σ. Λαβρόφ. Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε στον Έλληνα υπουργό ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό αλλά και ευρύτερα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς τη Δευτέρα είχε κύκλο επαφών στο Λονδίνο και ακολούθησε την Τρίτη ένα μπαράζ συναντήσεων στη Ρώμη.

Εκτός ελέγχου η τουρκική προκλητικότητα
Τραβά όλο και περισσότερο το σχοινί η Άγκυρα, με κορυφαία στελέχη να επιδίδονται σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων επαναφέροντας τα αβάσιμα επιχειρήματα τους για τα ελληνικά νησιά. Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται πως συνδέονται άμεσα και με τεκταινόμενα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
 
Οι εκλογές θεωρητικά θα γίνουν το 2023, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν και καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων εντός συνόρων. Το κύμα των ανατιμήσεων πλήττει το προφίλ του Τούρκου προέδρου, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει το σφυροκόπημα για το μείζον θέμα της ακρίβειας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό υπάρχει ένα μπαράζ δηλώσεων που στόχο έχουν να «μετατοπίσουν» τη συζήτηση εκτός συνόρων και να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Εμφανής είναι και η προσπάθεια της Άγκυρας να συνεχίσει το «blame game», προβάλλοντας ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα.

Τη σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων πήρε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών και είπε ότι η χώρα του έχει στείλει επιστολές στον ΟΗΕ για το θέμα της αποστρατικοποίησης τους. Ακολούθησε η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά, που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η Ελλάδα διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα 229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς»

Ηχηρή απάντηση από την Αθήνα
Στη διπλωματική σκακιέρα εστιάζει η κυβέρνηση, που απορρίπτει το σύνολο των αιτιάσεων της Άγκυρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σημείωσε πως οι τουρκικές αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».
 
Για προκλητική πολιτική της Άγκυρας «με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος καλής γειτονίας» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε η προκλητικότητα εκ μέρους της γειτονικής χώρας κλιμακώνεται «λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και εξαιτίας των εσωτερικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας».

Σήμερα συζητείται στην επιτροπή της Βουλής η κύρωση τριών συμβάσεων για : Την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Την αγορά 44 γερμανικών τορπίλων υποβρυχίων. Την αγορά των Γαλλικών φρεγατών Belharra. Θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια...

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: