28.2.22

Και αν δεν μπλοφάρει;...


Κορυφαίοι στην επιστήμη τους διεθνολόγοι, επιφανείς καθηγητές και πολιτικοί αναλυτές, σκίζουν με τον Πούτιν τα διπλώματά τους. Όταν συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορα ελάχιστοι πίστευαν ότι θα προχωρούσε σε ολοκληρωτική εισβολή. 

Και όταν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες περιοχές τού Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, πολλοί... αποφαίνονταν ότι ο στόχος του επετεύχθη και δεν θα προχωρούσε σε μεγαλύτερο χτύπημα. 

Περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ένας αναλυτής έλεγε ότι μελετάει είκοσι χρόνια τον Πούτιν και πίστευε ότι ξέρει καλά τη σκέψη και την τακτική του. Ο Πούτιν που γνώριζε ως τότε, είπε, δεν θα προχωρούσε στο επόμενο βήμα, αλλά ο Πούτιν που άκουσε στο διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό τον τρόμαξε.

Δημοσιεύματα των πρώτων ημερών της κρίσης έκαναν λόγο για μπλοφάρισμα του Ρώσου προέδρου. Τα γεγονότα έδειξαν ότι ο Πούτιν δεν μπλόφαρε. Τζόγαρε με δυνατό χαρτί την αποφασιστικότητά του να φτάσει στα άκρα –και ας στοίχιζε αυτό ανθρώπινες ζωές, προσφυγιά, πάθη, πόνο, παγκόσμια κατακραυγή και μίσος που είναι αναπόφευκτο ύστερα από την αγριότητα του πολέμου. 

Μετά την εισβολή, οι αναλυτές –πολλοί από αυτούς, έστω– έλεγαν ότι ο πόλεμος αυτός θα ήταν δυο ημερών και κατόπιν το παιχνίδι θα περνούσε στο τραπέζι της διπλωματίας. Έπεσαν έξω. Τώρα που ο Πούτιν επισείει την απειλή των πυρηνικών, το μυαλό πάει πάλι στην μπλόφα. 

Δεν μπορεί ο άνθρωπος να είναι τόσο απονενοημένα επιθετικός που να κάνει στάχτη την Ευρώπη. Δεν μπορεί είναι τόσο παρανοϊκός. Αλλά αν είναι; Πώς να εμπιστευτείς έναν παίκτη που αποδεικνύεται ότι δεν μπλοφάρει στην γεωπολιτική πόκα αλλά μπαίνει σε όλα τα χτυπήματα αδιαφορώντας τι και πόσο θα του στοιχίσει;...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: