28.2.22

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και τα … μηνύματα στην Άγκυρα...


Με τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα να είναι ραγδαίες η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και προς την Τουρκία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται - σήμερα θα γίνει... μια προσπάθεια διαλόγου - και σειρά εξελίξεων έχουν «πυροδοτηθεί» στη διεθνή σκηνή. Ενδεικτική του νέου τοπίου που διαμορφώνεται είναι η απόφαση της Γερμανίας να διατεθούν 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις και εξοπλιστικά έργα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέσω ειδικού ταμείου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ήδη ορατές στο οικονομικό πεδίο, καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ανατιμήσεις στην ενέργεια και πτώση στα Χρηματιστήρια. Παράλληλα τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να υποδεχθούν περισσότερους από 300.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα έχει το βλέμμα στραμμένο στην ομογένεια (που ήδη μετρά 10 νεκρούς).

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών. Χθες αποφασίστηκε η αποστολή στην Ουκρανία ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και αμυντικού υλικού, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει πυρομαχικά, Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Πρόκειται για μια κίνηση που έγινε δεκτή με κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν φωνές που λένε πως θα έπρεπε η χώρα να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως σε ανάλογες κινήσεις αποστολής αμυντικού υλικού έχουν ήδη προχωρήσει και αλλά ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.).

Με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα πορεύεται η Αθήνα
Να μην επικρατήσει ένας αναθεωρητισμός που θα επηρεάσει και τις τουρκικές κινήσεις επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει τα νεοθωμανικά του όνειρα, κάτι που φαίνεται και από τη ρητορική του περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Μάλιστα προσπάθησε να παίξει και … ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, επιχειρώντας δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας. Ουσιαστικά υπάρχει η εκτίμηση πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη Δύση πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις (π.χ. εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ που δίνει το δικαίωμα να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου).

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει- σχετικά με το Ουκρανικό- πως καταδικάζει τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Βέβαια τα … μηνύματα αυτά είναι φανερό πως πηγαίνουν και προς τη γειτονική χώρα.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και προωθεί τη δική της ατζέντα. Την ίδια στιγμή οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας ενδέχεται να εντείνουν την εμπρηστική ρητορική του κ. Ερντογάν, ο οποίος αναζητά τρόπους να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο του.

Ζητείται ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας απέναντι στο ράλι ανατιμήσεων
Με το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια να επηρεάζει και μια σειρά βασικών αγαθών η κυβέρνηση καλείται να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε πρόσθετα μέτρα στήριξης και στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το ντόμινο αυξήσεων και στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδικότερα η κυβέρνηση ζητά να ανοίξει μια «ομπρέλα προστασίας» της Ε.Ε. απέναντι στις ανατιμήσεις στο ενεργειακό πεδίο. Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας θα προταθεί μεταξύ άλλων επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση θα παρατείνει τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο, ωστόσο στόχος είναι να εξευρεθεί και ένα κονδύλι για την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους πλέον ευάλωτους. Το τελικό «μείγμα» των προτάσεων θα αποφασιστεί μέσα στο Μάρτιο, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού που ήδη από τον Ιανουάριο - δηλαδή πριν από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό- είχε πάρει την ανηφόρα...

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: