1.3.20

Δημοσίευμα του Sputnik προκαλεί την οργή της Άγκυρας...

Ένα δημοσίευμα του Sputnik στάθηκε η αφορμή για να πραγματοποιήσει έφοδο και σχετικές έρευνες η τουρκική αστυνομία στα γραφεία του διεθνούς πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από...
εντολή που δόθηκε από την εισαγγελία της πόλης. Οι αστυνομικοί φέρεται να πήραν αντίγραφα από τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών, στα γραφεία του Sputnik.

Παράλληλα, υπό κράτηση τέθηκε νωρίτερα σήμερα (Κυριακή) ο αρχισυντάκτης του Sputnik της Τουρκίας, Μαχίρ Μποζτέπ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τρεις υπάλληλοι του διεθνούς πρακτορείου στην Άγκυρα. Αργότερα σήμερα και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο, άγνωστοι διέρρηξαν κατοικίες τριών δημοσιογράφων του Sputnik στην Άγκυρα, το βράδυ του Σαββάτου. Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των ίδιων των δημοσιογράφων, οι δράστες κατά τις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου, προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους, ενώ φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και παράλληλα εκτόξευαν προσβολές και απειλές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.


Μεταξύ άλλων, φώναζαν «Η Τουρκία για τους Τούρκους», «Η μητέρα πατρίδα είναι αδιαίρετη», ενώ αποκαλούσαν τους δημοσιογράφους «προδότες» και «Ρώσους κατασκόπους».




Το δημοσίευμα που φέρεται να προκάλεσε την οργή της Άγκυρας έχει τίτλο: «Η Κλεμμένη Επαρχία: Γιατί δόθηκε στην Τουρκία μια γωνία της Συρίας από τη Γαλλία πριν από 80 χρόνια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιοχή Χατάι ήταν κομμάτι της Συρίας και του Λιβάνου υπό γαλλική εξουσία, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, όμως το Παρίσι επέλεξε να διεξάγει δημοψήφισμα λίγο πριν από το ξέσπασμα του B' Παγκόσμιου Πολέμου. Στο δημοψήφισμα αποφασίστηκε να δοθεί η περιοχή στην Τουρκία, όμως πιστεύεται ότι η Άγκυρα μετέφερε Τούρκους από άλλες περιοχές, νοθεύοντας το αποτέλεσμα.

Η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων καταδίκασε τη σημερινή αντίδραση της Άγκυρας, τονίζοντας πως «η κράτηση του αρχισυντάκτη του Sputnik και τριών υπαλλήλων συνιστά σκανδαλώδη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: