7.3.20

Διευρυμένη σύσκεψη για τον κορωνοϊό...

Διευρυμένη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις στην οικονομία πραγματοποιείται από τις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό...
τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Συνεχίζει να εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα να ανέρχονται πλέον σε 45. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα, 11 εκ των οποίων είναι από το γκρουπ που πήγε στους Αγίους Τόπους και ταξίδεψαν με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα, ενώ τα άλλα τρία είχαν έρθει σε επαφή με αυτούς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το πιο σοβαρό περιστατικό είναι αυτό του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του νοσοκομείου του Ρίου.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο ιός «χτύπησε» ξανά την Αθήνα, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως ένα από τα κρούσματα αφορά κηδεμόνα μαθητών από σχολείο του δήμου Δάφνης.

Στα 45 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 45, καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμα 14 περιστατικά.

Πρόκειται για 11 άτομα που ανήκαν στο γκρουπ που πήγε στους Αγίους Τόπους και ταξίδεψαν με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα και στο οποίο έχουν βρεθεί ακόμα 21 κρούσματα. Οι άλλοι τρεις ασθενείς, ανήκουν στον περίγυρο αυτών των 11 και κόλλησαν αφού ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις επαφές του γκρουπ από τα Ιεροσόλυμα που βγήκαν θετικές είναι η αεροσυνοδός, μία γυναίκα (περίπου στα 60) που καθόταν στο αεροπλάνο δίπλα σε κάποιον από το γκρουπ και τα εγγόνια της πηγαίνουν σε σχολείο της Δάφνης, το οποίο έκλεισε. Η τρίτη επαφή είναι ένας γιατρός στην Αμαλιάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δάφνης, εξαιτίας του ότι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι και κηδεμόνας μαθητών από το 9ο δημοτικό σχολείο του δήμου, αποφασίστηκε να απολυμανθούν όλα τα δημοτικά κτίρια και οι σχολικές μονάδες της περιοχής και να ανασταλεί προσωρινά και για προληπτικούς λόγους η λειτουργία των ΚΑΠΗ του δήμου από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Διασωληνωμένος στην Εντατική ο 66χρονος

Εν τω μεταξύ, ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, το ένατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα, διασωληνώθηκε την Παρασκευή, αφού η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση. Πάσχει από βαριά πνευμονία και το πρωί διασωληνώθηκε, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

«Λαμβάνει ειδική θεραπεία και του ευχόμαστε να αναρρώσει γρήγορα», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι 9 ασθενείς, που έχουν ηπιότερα συμπτώματα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παραμένουν σταθερά σε καλή κατάσταση.

Η περίπτωση του 66χρονου που διασωληνώθηκε στην Εντατική είναι η πιο σοβαρή, την ώρα που η κατάσταση της υγείας των περισσότερων φορέων χαρακτηρίζεται καλή.

Συναγερμός για δύο ακόμα γκρουπ που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους

Ακόμη 51 Έλληνες από τα Ιωάννινα είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους και μπαίνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστούν νέα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Η επιστροφή των ατόμων από το Ισραήλ γίνεται με τήρηση όλων των οδηγιών που έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το εκδρομικό γκρουπ στο οποίο μετέχουν και μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής.

«Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ .

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου τόνισε η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά το Σάββατο, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για τις επόμενες 14 ημέρες όλοι οι εκδρομείς θα παραμείνουν στο σπίτι τους, σε περιορισμό και θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας ώστε, αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα, να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ακόμη 30 Έλληνες επέστρεψαν την Πέμπτη το βράδυ από του Αγίους Τόπους όπου είχαν μεταβεί για εκδρομή.

Πρόκειται για εκδρομείς από την Εορδαία και κυρίως από την Πτολεμαϊδα η εκδρομή των οποίων είχε προγραμματιστεί μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκδρομείς πέρασαν από έναν πρώτο έλεγχο στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως το Kozanimedia επικοινώνησε με το δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμερος για το θέμα, με τον ίδιο να αναφέρει πως παρακολουθεί το ζήτημα και πως δε χρειάζεται κανένας πανικός.

Το σύνολο των εκδρομέων είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: