16.3.20

Ολα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι...


Αύριο το μεσημέρι θα διεξαχθεί η πιο κρίσιμη συνάντηση των ανθρώπων της UEFA, αφού σε τηλεδιάσκεψη με τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κοινώς θα μάθουμε όλοι...
τι αναμένεται να συμβεί με το EURO 2020, με τα Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και τα τοπικά πρωταθλήματα, αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι ομοσπονδίες δεν έχουν λόγο στη διοργάνωσή τους.

Ο,τι και να αποφασιστεί βέβαια αύριο στη Νιόν, δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αν δεν δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα πώς και πόσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για όλες τις δραστηριότητες στη ζωή μας.

Για το EURO 2020 υπήρχε εξαρχής η σκέψη να διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι. Μόνο που για τότε είναι προγραμματισμένο το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, κι εκεί θα πάμε σε μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων, με φόντο φυσικά το χρήμα. Οπότε θα πέσει στο τραπέζι ως ιδέα να γίνει το τουρνουά φέτος τον Δεκέμβριο, ώστε να λειτουργήσει και σαν πρόβα για το Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει κι αυτό χειμώνα στο Κατάρ. Βέβαια, θα πρέπει να σκεφτούμε αν τα γήπεδα στη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν και γενικά στις πιο βόρειες χώρες θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν αγώνες λόγω κακοκαιρίας. Διότι τον Δεκέμβριο το πρωτάθλημα σταματά εκεί.


Τέλος πάντων, με τα τρέχοντα δεδομένα το να γίνει το EURO κανονικά και στην ώρα του είναι το ενδεχόμενο με τις λιγότερες πιθανότητες, κι αυτό έχει σχέση και με το τέλος των πρωταθλημάτων.

Στην Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη στιγμή εξετάζουν τέσσερα σενάρια. Το πρώτο αφορά τη διακοπή του πρωταθλήματος, δίχως να ανακηρυχτεί πρωταθλητής και δίχως να πέσει κανείς. Η Γουέστ Χαμ υποστηρίζει αυτό το πλάνο, όμως είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν (δικαιολογημένες) αντιδράσεις από τη Λίβερπουλ, η οποία είναι 25 βαθμούς μακριά από τον δεύτερο και σίγουρη πρωταθλήτρια. Το δεύτερο σενάριο λέει πως το πρωτάθλημα θα λήξει με την ισχύουσα βαθμολογία.

Με τη Λίβερπουλ να το σηκώνει και τις Μπόρνμουθ, Αστον Βίλα και Νόργουιτς να υποβιβάζονται. Εκεί θα έχουμε αντιδράσεις απ’ αυτές τις τρεις. Το τρίτο σενάριο είναι να ισχύσει η κατάταξη για τον πρωταθλητή και τις θέσεις που βγαίνουν Ευρώπη και να μην πέσει κανείς. Αντίθετα, θα αυξηθούν οι ομάδες σε 22 μαζί με τις Γουέστ Μπρομ - Λιντς, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις δύο πρώτες θέσεις της Τσάμπιονσιπ. Αυτή η εναλλακτική είναι που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή. Το τέταρτο και αρκετά αισιόδοξο πλάνο είναι να συνεχιστεί η σεζόν όσος χρόνος κι αν χρειαστεί. Δηλαδή να πάει η σεζόν 2019-20 μέχρι και Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Αν κάτι τέτοιο θέλουν να κάνουν και άλλες χώρες, θα σημαίνει «μετάλλαξη» στο καλεντάρι όλης της Ευρώπης, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ μην ξεχνάμε και το EURO που μπορεί να γίνει χειμώνα.

Στη Γερμανία υπάρχουν αντίστοιχα σενάρια, όμως η βασική επιθυμία είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν. Σήμερα έχει οριστεί συνεδρίαση των 36 ομάδων των δύο κατηγοριών, μήπως και παρθεί κάποια απόφαση.

Οι Ιταλοί είναι αυτοί που τους απασχολεί λιγότερο το θέμα απ’ όλες τις χώρες, όμως υπάρχει η θέληση να συνεχιστεί η Σέριε Α τον Μάιο (ή και τον Ιούνιο), αρκεί φυσικά να αναβληθεί το EURO. Εκεί εξετάζουν και την περίπτωση των πλέι οφ, ώστε να λήξει τώρα η κανονική περίοδος και να γίνουν λιγότερα ματς στη συνέχεια.

Από την άλλη, στη Γαλλία έχει ξεσπάσει «πόλεμος». Τα σενάρια είναι γνωστά, τα δεδομένα όμως διαφορετικά, ειδικά σε μία εκ των περιπτώσεων. Αν αποφασιστεί να λήξει τώρα το πρωτάθλημα, θα πρέπει να διασαφηνιστεί αν θα ισχύσει η περσινή βαθμολογία ή η φετινή για τις υψηλότερες θέσεις. Ετσι κι αλλιώς πρωταθλήτρια είναι η Παρί Σεν Ζερμέν σε κάθε περίπτωση.

Η Λιόν πρότεινε να ισχύσει ξανά η περσινή κατάταξη, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα είχε έρθει τρίτη και έβγαινε Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος είναι έβδομη... Σε κόντρα με τη Λιόν και τον πρόεδρό της, Ζαν Μισέλ Ολάς, έχει έρθει η Μαρσέιγ για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Ο σύλλογος της Μασσαλίας είναι στη δεύτερη θέση στη φετινή Λιγκ 1, ενώ πέρυσι είχε έρθει πέμπτος και έπαιξε στο Γιουρόπα Λιγκ!

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου υπάρχει και το ελληνικό ενδιαφέρον λόγω του Ολυμπιακού. Εκεί δεν υπάρχουν προς το παρόν σκέψεις ματαίωσης και κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο σε ακραία περίπτωση.

Απλά για να συμπτύξει το πρόγραμμα σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, η UEFA σκέφτεται ως εξής: Να γίνουν κάποια στιγμή με το καλό –τον Μάιο λογικά– οι ρεβάνς της φάσης των «16», να διεξαχθούν καπάκι τα προημιτελικά (είτε διπλά είτε μονά) και μετά να πάμε σε Final Four για την ανάδειξη των νικητών. Σε Κωνσταντινούπολη και Γκντανσκ αντίστοιχα, όπου έχουν οριστεί να γίνουν οι τελικοί έτσι κι αλλιώς.

Είναι αυτή η καλή μπασκετική ιδέα, που αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο στο EURO 2020, όποτε κι αν γίνει αυτό. Με τα ημιτελικά Τρίτη-Τετάρτη και τον τελικό Κυριακή. Ούτως ή άλλως, μπορεί να πετύχει και να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια...


Ευθύμης Ασημακόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: