21.3.20

Το ψυχογράφημα μιας πανδημίας...


Μαύρη πανώλη, χολέρα, ισπανική γρίπη, «γρίπη των χοίρων», SARS. Στη μακάβρια λίστα των πανδημιών προστίθεται τώρα ο νέος κορονοϊός, γνωστός και ως COVID-19. Θα μείνει χαραγμένος στη συλλογική μας μνήμη, αλλάζοντας τις κοινωνικές και οικονομικές μας νόρμες. Το πώς ακριβώς και πόσο εξαρτάται ακόμη από...
πολλά...

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικούς και μη στον κλάδο, οι οικονομικοί κίνδυνοι και οι συνέπειες επιδημιών και πανδημιών είναι ξεκάθαρες και απτές», γράφει στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Μαριάνα Μπάτζιο, πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση σε θέματα οικονομικής συμπεριφοράς. «Το κόστος για τα συστήματα υγείας, η μείωση και η διακοπή της παραγωγικότητας εργασίας είναι μερικές από αυτές», επισημαίνει.

Στην παρούσα φάση «ωστόσο, κοιτώντας κανείς τους τίτλους ειδήσεων και τις φωτογραφίες ανά τον πλανήτη, θα εντοπίσει έναν θεμελιώδη συντελεστή πολλαπλασιασμού: τον πανικό -ένα επίπεδο απελπισίας πολύ πιο πάνω από τον “πανικό του χαρτιού υγείας”».


Η αχίλλειος πτέρνα, παρατηρεί, είναι η σωστή κατανόηση της «πραγματικής» ανθρώπινης συμπεριφοράς σε πολιτικές και παρεμβάσεις. Και δη σε καταστάσεις σαν κι αυτή, που το «εγώ» πρέπει να γίνει «εμείς».

«Η συνεργασία του κόσμου στον στόχο περιορισμού μετάδοσης της νόσου (αυτοπεριορισμός, καραντίνα, πλύσιμο των χεριών), η ελαχιστοποίηση των αποκαλούμενων «παρασιτικών» συμπεριφορών (φτέρνισμα και βήχας χωρίς κάλυψη του προσώπου, προσέλευση στον χώρο εργασίας με ασθένεια) και η αποφυγή εξαιρετικά ριψοκίνδυνων αντιλήψεων (πανικός και άρνηση) είναι το ίδιο σημαντικά όσο το κλείσιμο των σχολείων και η αύξηση του αριθμού κλινών στις εντατικές», παρατηρεί η Μπάτζιο. Ειδικά ο πανικός, επισημαίνει, «δεν έχει να κάνει μόνο με παρανοήσεις, αλλά και με την αίσθηση μιας έλλειψης οδών διαφυγής».

«Η επίκληση ορισμένων κατά καιρούς αμφιλεγόμενων θεωριών της συμπεριφορικής επιστήμης αποτέλεσε εδώ και καιρό σήμα κατατεθέν μιας κομβικής ομάδας συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης», γράφει στο Foreign Policy ο Βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός Οουεν Μάθιους.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαργαρίτας Βεργολιά, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: