27.3.20

Μια καλή κουβέντα - Πές την κι ας πέσει χάμω…


Όταν πλησιάζουν οι βραδινές ειδήσεις, στο σπίτι επικρατεί μια παγερή σιωπή, σαν κι αυτή στις καουμπόικες ταινίες πριν από το πιστολίδι. Λίγο- πολύ ξέρεις τι θα ακούσεις. Μονάχα ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανόντων διαφέρει.

Όμως άμα ψάξεις, βρίσκεις και...
καλές ειδήσεις. Πρόσωπα, επιλογές και γεγονότα που εγκαρδιώνουν και αναμερίζουν την βαριά κουρτίνα του φόβου και της απελπισίας. Ιδού, λοιπόν, ορισμένες από αυτές τις ειδήσεις, όπως τις κατέγραψε στο σημειωματάριο η έγνοια να μην περάσουν απαρατήρητες.

. Δήμοι: Πολλοί δήμοι κινητοποιήθηκαν. Πρωτοπόρος ο Δήμος Τρικάλων, φυσικά. Αμέριστη βοήθεια στους ηλικιωμένους με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα (ιατρική τηλεφροντίδα, τηλεειδοποίηση αν συμβεί κάτι στο σπίτι κ.α.), συντονισμός, ηλεκτρονικά, των υπηρεσιών του δήμου, ώστε να μην πηγαίνει ο κόσμος στο δημαρχείο κ.α.

. Εθελοντές: Περίπου 9.000 μέχρι τώρα έχουν προθυμοποιηθεί να προσφέρουν εθελοντικώς τις υπηρεσίες τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Επίσης 1000 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ΝΔ να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

. Ξανθός-Πολάκης: Εποικοδομητικές προτάσεις (γιατροί/πρώην υπουργοί και οι δύο, γάρ), διάθεση προσωπικής συνεισφοράς (Πολάκης) και ουσιαστική κριτική. Δείγμα εξαιρετικόν, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Απολύτως θετική απέναντί τους και η στάση του νυν υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

. Αλληλεγγύη: Θαυμαστό παράδειγμα η (ιατρική)βοήθεια της Κούβας και της Βενεζουέλας, όπως και της Κίνας, στην Ιταλία.

Διεθνισμός την πράξη κι όχι διεθνιστικές φλυαρίες από το ετοιματζίδικο του ανθρωπισμού.

. Πορτογαλία: Αυστηρά, αλλά και πρωτοποριακά, μέτρα για την αντιμετώπιση του διαβολοϊού. Συγκεκριμένα, σε ένα πάρκο στη Λισαβόνα, μια κλινική "drive-thru" εκτελεί τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό, που διαρκούν 5 λεπτά και γίνονται με τη χρήση μπατονέτας, από τα παράθυρα των αυτοκινήτων σε όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Συνορεύει με την Ισπανία, αλλά μέχρι στιγμής οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Πορτογαλία είναι απείρως λιγότερα.

. Daily Telegraph: Υμνος στους Ελληνες από την εγγλέζικη εφημερίδα. Παραθέτουμε αποσπάσματα του σημειώματος που φέρει τον τίτλο «Παράδειγμα προς μίμηση η ψύχραιμη συμπεριφορά των Ελλήνων»:

-« Αυτή την φορά, οι Έλληνες έχουν πάρει στα σοβαρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της παγκόσμιας κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τηρώντας τους κανόνες με ψυχραιμία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση(…)

Η 25η Μαρτίου ήταν ένα τεστ για τους Έλληνες, οι οποίοι γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους με παρελάσεις στους δρόμους. Η εικόνα, ωστόσο, φέτος ήταν διαφορετική. Οι Έλληνες παρέμειναν στα σπίτια τους και περιορίστηκαν στο να κρεμάσουν την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια τους.

Ακόμα και η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ εξελίσσεται ομαλά (…)Οι πολίτες της χώρας στέλνουν το απαραίτητο sms πριν βγουν από το σπίτι τους και φέρουν πάντα μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα για τυχόν έλεγχο.

Μετά από αρκετά χρόνια οικονομική κρίσης και προβλημάτων που ταλάνισαν τη χώρα λόγω του μεταναστευτικού, οι Έλληνες φαίνεται πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν άλλη μία δυσκολία. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι κάτι ακόμα με το οποίο πρέπει να συμμορφωθούν και να τα βγάλουν εις πέρας.

Όπως φαίνεται, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της παγκόσμιας κρίσης και δίνουν μαθήματα φιλότιμου σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Επίσης, οι Έλληνες εστιάζουν στην αξία της οικογένειας που τους ενώνει στις δύσκολες στιγμές και καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές»…

Στον αντίποδα…

Υπάρχουν, βέβαια, και τα ξινά των ημερών, δικά μας και ξένα. Ας δούμε ορισμένα από αυτά:

. Βενζίνη: Δραστική μείωση της τιμής σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εδώ, μικρή. Γιατί;

. Ανοησίες: Το διέπραξαν ο Τράμπ και ο Μπολσονάρου. Εμφαση στην οικονομία, γιατί η ύφεση θα σκοτώσει περισσότερους απ΄ο,τι ο κορωνοϊός.

. Καψώχας- Κούλογλου: Εντάξει, παιδιά, κρατείστε την ορμή και τις ορμές σας. Το μέλλον προβλέπεται ζόρικο και…αντιερωτικό. Πάντως, μια χαρά αντιπολίτευση…στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αναρτήσεις σας. Η Πειραιώς τρίβει τα χέρια της.

Γιάννης Τριάντης (newpost.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: