17.3.20

Αυστηροποιούνται τα μέτρα, καταρρέουν οι αγορές...


Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανητής. Απανωτές συσκέψεις μεταξύ των ηγετών των ισχυρότερων χωρών που υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα στην προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού. «Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις Τραμπ στις αγορές. «Είμαστε...
σε πόλεμο» λέει ο Μακρόν την ίδια που ο Τζόνσον χαράσσει διαφορετική τακτική. Σε 2.158 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία. Δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία. Στο «κόκκινο» και η Γερμανία.
Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε εκείνον της Κίνας οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών αναζητούν λύσεις για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία «ίσως» να κινείται προς ύφεση, αποκαλώντας τον κορονοϊό «αόρατο εχθρό».

Ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι η επιδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο πριν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, μίλησε για την πιθανότητα να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών «σε ορισμένες περιοχές» και σύστησε στους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις περισσοτέρων των 10 ατόμων.


AP Photo/Craig Ruttle

Οταν περιοριστεί η πανδημία, είπε τότε θα υπάρξει «τρομακτική ανάπτυξη» της οικονομίας λόγω της «καταπιεσμένης ζήτησης» τόνισε ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, οι επενδυτές δε φαίνεται να τον πίστεψαν με την Γουόλ Στριτ να ζει την χειρότερη ημέρα της τις τελευταίες τρεις δεκαετίας, από τη «Μαύρη Δευτέρα» του Οκτωβρίου 1987 και τον Dow Jones να καταγράφει πτώση σχεδόν 3.000 μονάδων ή 13%. Ηταν η δεύτερη φορά σε τρεις συνεδρίες που ο δείκτης σημείωνε τέτοιες απώλειες, έχοντας χάσει σχεδόν το 20% της αξίας του μέσα στον Μάρτιο. Είχε προηγηθεί εξίσου μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Αναλυτές εκτιμούν πως τα συνεχιζόμενα μέτρα κλεισίματος των συνόρων αλλά και οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιδρούν αρνητικά καταποντίζοντας τις μετοχές.

Σε κατάρρευση των μετοχών οδηγούν οι αεροπορικές εταιρείες  


Οι ανακοινώσεις πολυεθνικών κολοσσών, με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα και τις αερομεταφορές, για αναστολή δραστηριοτήτων ή προσφυγή σε κρατικές ενισχύσεις, λαμβάνουν διαστάσεις «τσουνάμι».

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες συνέχισαν τον κατήφορο. Οι μετοχές της Tui κατέγραψαν πτώση 13%, η EasyJet έχασε 19%, η Air France KLM έπεσε 10% και η μητρική IAG της British Airways έφτασε να μετρά απώλειες στο 27%.

Μπροστά στην ιστορική κρίση που έχει ξεσπάσει στις αεροπορικές εταιρίες η Alitalia αναμένει τη στήριξη της Ιταλικής κυβέρνησης για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Πολύ μεγάλο φαίνεται ότι είναι το πλήγμα για την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει να να καθηλώσει στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των αεροσκαφών σε όλη την Ευρώπη, τις επόμενες 7-10 ημέρες. 

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία

Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου


Βαρυσήμαντη παρέμβαση είχαμε από τον Εμανουέλ Μακρόν. Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», την οποία επανέλαβε πέντε φορές, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε μια σειρά από νέα και αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών, παίρνει πίσω και τις μεταρρυθμίσεις που είχε δρομολογήσει, με πρώτη αυτήν για το συνταξιοδοτικό, που έχει προκαλέσει μεγάλες και σοβαρές αντιδράσεις.
Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Βρετανία, που έχουν φτάσει τα 1.543, ενώ έχουν πεθάνει 56 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη σύσκεψη της επιτροπής Cobra για την αντιμετώπιση της πανδημίας επισήμανε ότι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές «θα πρέπει να πηγαίνουν στα μαθήματά τους» και φυσικά «να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει την οργή των Βρετανών, που δεν συμφωνούν με τη μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στη Γερμανία, η κεντρική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, αποφάσισε ότι όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τις εταιρίες μεταφορών, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη μουσεία, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εκθέσεις, γκαλερί, ζωολογικοί κήποι, καζίνο, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και αθλητικοί χώροι, ενώ απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση πλήθους σε χώρους όπως πανεπιστήμια και εκκλησίες, αλλά και τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει στο σύνολο της χώρας.
«Πρόκειται για μέτρα άνευ προηγουμένου για την χώρα μας, αλλά είναι αναγκαία», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ και επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.
Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία. Ο αριθμός των νεκρών εκτινάχθηκε στους 2.158 μια αύξηση 349 θανάτων σε σύγκριση με τον τελευταίο απολογισμό (1.809). Συνολικά, τα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον 27.980, (3.233 νέες μολύνσεις).  Η Ισπανία κλείνει τα χερσαία σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Οι αρχές θα επιτρέπουν να περνούν από τις μεθοριακές διαβάσεις μόνο οι Ισπανοί πολίτες, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, οι εργαζόμενοι, οι διπλωμάτες και όσοι άνθρωποι πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στη χώρα λόγω «ανωτέρας βίας». Η Ισπανία μετρά 10.000 κρούσματα και 342 νεκρούς.

Οι αποφάσεις στο Eurogroup

Μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γηραιά Ήπειρο, το Eurogroup έλαβε την απόφαση να εγκριθούν ενισχυμένα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να διατεθεί ποσοστό 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: