28.3.20

«Το έχουμε πάρει απόφαση θα μολυνθούμε όλοι»...


Στον «πόλεμο» χωρίς «όπλα» βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που πασχίζει από την πρώτη γραμμή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού. Οι ελλείψεις μέσων και μέτρων προστασίας είναι τεράστιες και...
οι καταγγελίες γιατρών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία που φτάνουν στο Tvxs.gr, είναι δραματικές. «Το έχουμε πάρει απόφαση. Θα μολυνθούμε όλοι», λέει χαρακτηριστικά γιατρός.

Σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Τζάνειο οι γιατροί δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προφύλαξης. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι αναφέρουν στο tvxs.gr, ότι στο Τζάνειο καθώς και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία δεν έχουν μάσκες ή τους χρεώνεται μία κατ’ άτομο στην οποία μάλιστα γράφουν το όνομά τους. Φυσικά οι μάσκες αυτές μετά από λίγες ώρες είναι άχρηστες, ενώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν είναι καν οι προβλεπόμενες, αφού «ιδρώνουν», κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι δεν παίρνουν αέρα.


Στολές απομόνωσης παρέχονται με πολύ μεγάλη δυσκολία και με το σταγονόμετρο. Μόνο για τα επείγονται περιστατικά και μόνο μία σε όλη τη βάρδια ή την εφημερία. Αυτό, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι δεν τους επιτρέπει να πάνε ούτε τουαλέτα, αφού αν την ανοίξουν χάνεται η μόνωση. Τις περισσότερες φορές το προσωπικό φορά τις απλές χειρουργικές στολές που δεν τους παρέχουν προστασία και βρίσκονται επίσης σε έλλειψη. Στο δε ΕΚΑΒ παρά τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις ολόσωμες φόρμες, οι προμήθειες σε εξοπλισμό κάθε άλλο παρά επαρκείς ήταν, αφού όπως αποκαλύπτει το tvxs.gr, αυτές έχουν ήδη εξαντληθεί.

«Το έχουμε πάρει απόφαση ότι θα μολυνθούμε όλοι και περιμένουμε τα πρώτα συμπτώματα», αναφέρει γιατρός στο tvxs.gr και προσθέτει: «Μας ανησυχεί πόση διασπορά θα προκαλέσουμε μέχρι να εντοπιστούμε». Και δεν πρόκειται για ανησυχία χωρίς έρεισμα, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχόμαστε, τεστ σε εργαζόμενους των νοσοκομείων επιτρέπονται μόνο αν ανεβάσουν πυρετό και όχι αν παρουσιάσουν άλλα συμπτώματα. Τεστ δεν γίνονται ούτε σε γιατρούς και νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το προσωπικό αυτό δεν μπαίνει σε καραντίνα παρά συνεχίζει να δουλεύει κανονικά.

Εξάλλου προς επιβεβαίωση αυτού, έρχεται στο φως μια πολύ σοβαρή καταγγελία από τον πρόεδρο των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλη Γιαννάκο. Η υπόθεση αφορά γιατρό του ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς, ο οποίος παρότι παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα δεν υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο αφού όπως τον ενημέρωσαν δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Το αποτέλεσμα είναι ο γιατρός να εργάζεται κανονικά ενώ έχει συμπτώματα με κίνδυνο αν ασθενεί από κοροναϊό να τον διασπείρει.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Αγγελικής Δημοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: