1.3.19

Αντιδράσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης-εφοπλιστών...



Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές για τη συμφωνία που υπέγραψαν, βάσει της οποίας η εφοπλιστική κοινότητα θα καταβάλει ετησίως ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων, εξαπέλυσε χθες η...
Πανελλήνια Eνωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου υποστηρίζει ότι η συμφωνία αυτή αντικαθιστά τη λεγόμενη «οικειοθελή συνεισφορά» που είχε υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης Σαμαρά και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο ανήλθε στα 40 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα ουδέποτε καταβλήθηκαν την τελευταία 5ετία, αφού ένα μέρος των εφοπλιστών δεν τα κατέβαλε, ενώ ορισμένοι από αυτούς τα δίνουν με δόσεις.

Οι ναυτεργάτες επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία οι «μεγαλοσχήμονες του εφοπλιστικού κεφαλαίου εν όψει και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο δεν θίγει στο ελάχιστο το θεσμικό πλαίσιο των 58 προκλητικών φοροαπαλλαγών τους και ταυτόχρονα με την εθελοντική συμφωνία επί των μερισμάτων τους νομιμοποιείται έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Καταγγέλλουν επίσης ότι με τη νέα αυτή συμφωνία διατηρείται αλώβητο το συνταγματικά θεσμοθετημένο καθεστώς των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, ενώ η υποχρεωτική επί της χωρητικότητας (τονάζ) συνεισφορά των εφοπλιστών ανήλθε με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2015 στο ποσόν 17.617.781,18 ευρώ.

Αντίστοιχα η φορολογία των ναυτεργατών ξεπέρασε στο ίδιο έτος τα 57 εκατ. ευρώ. Οι ναυτεργάτες αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση της ΠΕΝΕΝ προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για την κατάργηση του άρθρου 107 που θεσμοθετεί τη φορο-ασυλία των εφοπλιστών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, με το νέο συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διευκρινίζεται ότι άλλο είναι η «εθελοντική εισφορά» που καταβάλλουν οι Ελληνες εφοπλιστές και άλλο η υποχρεωτική φορολογία χωρητικότητας (τονάζ).

.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: