29.3.19

Το «στοίχημα» της Μακεδονίας...



«Όταν μετράμε από τη Λάρισα και πάνω, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει έως τις 9 μονάδες. Όταν μετράμε από την Λάρισα και κάτω η διαφορά πέφτει κάτω από το 3% - σε κάποιες περιοχές είναι ακόμη και στα ίσα».

Η φράση ανήκει σε έμπειρο δημοσκόπο και, με...
όλη την ρευστότητα που εμπεριέχει, αποτυπώνει την εικόνα μιας επικράτειας μοιρασμένης στα δύο. Και μαζί, αποτυπώνει και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, και στοίχημα, της κυβέρνησης – την ανατροπή της αρνητικής εκλογικής δυναμικής που διαμόρφωσε στην βόρεια Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι μια εικόνα που επιβεβαιώνεται και από την τελευταία διαπίστωση του διευθύνοντος συμβούλου της Alco Κώστα Παναγόπουλου ότι στη Μακεδονία και στη Θράκη η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ είναι έως και 4 μονάδες υψηλότερη του μέσου όρου. Τα μηνύματα αυτά, όπως και τα ποιοτικά στοιχεία των εσωτερικών μετρήσεων, αποτιμώνται και αναλύονται και στο εκλογικό επιτελείο της κυβέρνησης όπου το βασικό συμπέρασμα είναι το εξής: Tο μακεδονικό δεν είναι το πρώτο – ούτε καν το δεύτερο – κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μπορεί όμως να λειτουργήσει ως ο «συναισθηματικός φορτιστής» και «πολλαπλασιαστής» που θα δράσει καταλυτικά στην ήδη αρνητική στάση αποστασιοποιημένων, απογοητευμένων, ή ακόμη και οργισμένων με την κυβέρνηση, ψηφοφόρων.

Με αυτά τα δεδομένα η αιχμή της προεκλογικής μάχης στρέφεται για τις επόμενες 60 ημέρες, έως τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες, στη Μακεδονία, με το κύριο βάρος να το αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, η προσωπική βαθιά πίστη του στην ιστορική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών, και ο συνδυασμός των φιλολαϊκών μέτρων που είτε ήδη νομοθετήθηκαν, είτε έπονται στο μέτωπο της οικονομίας θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα στην κυβερνητική αντεπίθεση με στόχο να αμβλυνθεί το επόμενο διάστημα το βαρύ δημοσκοπικό αποτύπωμα του μακεδονικού.

«Προοδευτική συμμαχία απέναντι στην πατριδοκαπηλεία»

Η αρχή έγινε ήδη χθες με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης και τα μηνύματα που έστειλε από την παρουσίαση του συνδυασμού  του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά το κεντρικό δίλημμα των εκλογών, μέσα από το προσκλητήριο για μια «πλατιά προοδευτική συμμαχία απέναντι στην πατριδοκαπηλεία». Όπως είπε, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία, τα διλήμματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που τίθενται στις κάλπες των ευρωεκλογών για ολόκληρη την Ευρώπη:  «Αν θα υπερισχύουν», όπως τόνισε, «οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας. Αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας δεξιάς».

Το ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια

Το επόμενο βήμα σ’ αυτήν τη «μακεδονική» πολιτική μάχη θα είναι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία ενδεχομένως και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας – ένα ταξίδι ιστορικής σημασίας, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται και από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από τη βόρειο Ελλάδα. Περίπου 70 επιχειρηματίες αναμένεται να μετάσχουν στην αποστολή, όπου κεντρικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι ευκαιρίες νέων συνεργασιών, επενδύσεων και οικονομικών projects που θα αναδείξουν την αναπτυξιακή δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών για τη βόρειο Ελλάδα.

Οι κινήσεις Τσίπρα βεβαίως δεν μένουν αναπάντητες από την ΝΔ, η οποία αξιοποιώντας από τη δική της πλευρά τα δημοσκοπικά μηνύματα επιχειρεί να συντηρήσει πάση θυσία το κλίμα του διχασμού και της «υπερ-πατριωτικής» φόρτισης. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει και εκείνος στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα, χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χαρακτήρισε ξανά «μεγάλο λάθος» τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η ΝΔ χρησιμοποιεί τους συνδικαλιστικούς της διαύλους ακόμη και για να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή επιχειρηματιών στο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Ενδεικτική επ’ αυτού ήταν η ανακοίνωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν θα συμμετάσχουν σε καμία δράση που σχετίζεται με τη γειτονική χώρα. Στον αντίποδα ωστόσο μεγάλοι επιχειρηματίες της περιοχής, όπως ο Νίκος Χαϊτογλου, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας κινούνται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και, κατά τις πληροφορίες, είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν μαζί με τον πρωθυπουργό στα Σκόπια.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: