7.3.19

Κατασκευάζοντας ειδήσεις...

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες της ανάδειξης συγκεκριμένων αναληθών ειδήσεων (fake news) αλλά και ρεπορτάζ που δεν υπάκουαν στους κανόνες της...
δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δεν περιελάμβαναν την άποψη της άλλης πλευράς και δεν είχαν διασταυρωθεί.

Η περίπτωση του αεροσκάφους της Βενεζουέλας ήταν η πιο τρανταχτή απ' όλες. Το ρεπορτάζ προήλθε σχεδόν ολόκληρο από πληροφορίες από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενώ περιείχε και αναληθή στοιχεία.

Για παράδειγμα, ότι το αεροπλάνο δεν είχε σχέδιο πτήσης, ότι δεν το δέχτηκαν άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και πλήθος εικασιών για μεταφορά κρατικού χρυσού. Ακολούθησαν τα αστυνομικού τύπου ερωτήματα. Γιατί έμεινε στο αεροδρόμιο επί τέσσερις ώρες; Ειλικρινά, αν κάποιος έβλεπε τα δελτία ειδήσεων και διάβαζε συγκεκριμένα άρθρα, θα νόμιζε ότι στην Αθήνα εξελίχθηκε ένα απίστευτο θρίλερ συνωμοσίας.

Μπορεί αυτό να ισχύει. Η δημοσιογραφία όμως δεν λειτουργεί με το «μπορεί» ούτε με το «ίσως». Λειτουργεί με γεγονότα τα οποία και καταγράφει με αποδείξεις. Αυτή είναι η δύναμή της και η αδιαπραγμάτευτη αξία της, και όχι οι εικασίες, πόσο μάλλον η παρουσίαση των δεδομένων καταπώς βολεύει.

Κάπου εδώ όμως αναδεικνύεται και η τεράστια ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα λεγόμενά της, καθώς έσπευσε να υιοθετήσει τα ρεπορτάζ θεωρώντας ότι θα βγάλει «λαβράκι». Σαφώς και είναι δικαίωμά της να ρωτήσει, ακόμα και να υποδυθεί τον ρόλο του αρχάριου ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Το λέμε αυτό επειδή εκεί παραπέμπουν ερωτήσεις του τύπου «γιατί έμεινε το αεροπλάνο τέσσερις ώρες ενώ ο ανεφοδιασμός κρατάει 90 λεπτά;». Πιθανόν αν ποτέ η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση να νομοθετήσει τον ακριβή χρόνο παραμονής σε ελληνικό έδαφος ενός αεροσκάφους μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης άλλης χώρας.

Υπάρχει όμως και ζήτημα πολιτικής σοβαρότητας στις ερωτήσεις. Οταν για παράδειγμα ρωτάς γιατί το αεροσκάφος δεν πέταξε κατευθείαν από το Αμπου Ντάμπι στο Καράκας χωρίς ανεφοδιασμό, σημαίνει ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν φιλτράρεις τις ερωτήσεις σου.

Αρκεί μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει κανείς τη χιλιομετρική απόσταση των δύο πόλεων και το γεγονός ότι ένα αεροσκάφος τέτοιου τύπου χρειάζεται οπωσδήποτε ανεφοδιασμό για να ταξιδέψει. Εκτός και αν τέτοιου είδους ερωτήσεις γίνονται μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να ειπωθεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: