6.3.19

Ο «πονοκέφαλος» του ευρωψηφοδελτίου...

...και το νέο κάλεσμα του Τσίπρα σε Γεννηματά-Θεοδωράκη...

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ αφού η κατάρτιση του ψηφοδελτίου δεν είναι μια απλή υπόθεση με τις...
ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. 

Οι κομματικές πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr, εξηγούσαν πως η απόφαση το 1/3 της λίστας (15 από τους 42) να είναι εκτός κόμματος είναι ειλημμένη προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αποτυπωθεί η διεύρυνση στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

Τα πρώτα ονόματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και σίγουρα θα περιλαμβάνονται οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τη στιγμή που δεν αλλάξει ο νόμος και διεκδικήσει μια θέση στην Ευρωβουλή, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα στη β΄ Αθηνών την οποία θα καταλάβει ο Κώστας Καραχάλιος. Αναλόγως θα πρέπει να κινηθούν, όπως πρώτο είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, όμως σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού η πλειοψηφία θα κινδυνεύσει να πέσει κάτω από το όριο των 151. Πρώτος επιλαχών για τη θέση της υπουργού Τουρισμού είναι ο Δημήτρης Αργυρόπουλος που παραμένει μέλος των ΑΝΕΛ και για τη βουλευτική έδρα του Σπύρου Δανέλλη στο Ηράκλειο περιμένει στη σειρά η Ελένη Μπρεδάκη - Μαρινέλλη. 

Αυτό και μόνο το γεγονός απομακρύνει τους δυο βουλευτές από το ευρωψηφοδέλτιο εκτος και αν υπάρξει κάποια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που όμως δεν φαίνεται να έχει αποφασιστεί.

Ο "γρίφος" είναι δύσκολος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού πρέπει να τηρηθούν οι ποσοστώσεις για τις γυναίκες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τα υψηλά κλιμάκια θα επιθυμούσαν και κορυφαία στελέχη - ακόμα και υπουργοί - να δώσουν τη “μάχη των Βρυξελλών”, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η κρισιμότητα της συγκεκριμένης κάλπης και να περάσει το μήνυμα ότι η ψήφος δεν μπορεί να είναι “χαλαρή”.

Στελέχη από την Κεντροαριστερά, με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι ευρωσοσιαλιστές στην Αθήνα, δεν έδιναν πολλές πιθανότητες η Λούκα Κατσέλη να είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Πιο απίθανη θεωρείται η συμμετοχή της Μαριλένας Κοππά, ενώ απάντηση δεν υπάρχει ούτε για τον Γιάννη Ραγκούση που χαίρει της εκτίμησης του Μαξίμου, αφού ένα χρόνο πριν ήταν από πρώτα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ που είχε ανοίξει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός «προοδευτικού μετώπου». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει ο σταυρός αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλά στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως δεν έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους “παροικούντες” στην Κουμουνδούρου.

Τα καλά λόγια του Νίκου Αλιβιζάτου για τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις, όμως δεν έχει προκύψει κάποια επαφή του Συνταγματολόγου με το Μαξίμου μέχρι αυτή την ώρα.

Συζητήσεις προκάλεσε η προχθεσινή παρουσία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου στην εκδήλωση που χαιρέτισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η Μαρία Ρεπούση είναι ένα πρόσωπο από το χώρο της αριστεράς, ως πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που θα μπορούσε να εμπλουτίσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Η εκδήλωση για την Kεντροαριστερά

Μέσα σε αυτό το κλίμα στα πλάνα των επιτελών της κυβέρνησης εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδλήλωση στην οποία θα παρευρεθούν και θα τοποθετηθούν προσωπικότητες από το χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ δεσπόζουσα θέση θα έχει το κλείσιμο που θα κάνει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του.

Δεν αποκλείται μέχρι τότε ή ακόμα και σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να κάνει ένα ακόμα κάλεσμα προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη θέλοντας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεργασίας πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τις κάλπες. Ακόμα και αν το νέο προσκλητήριο προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα τύχει ανταπόκρισης, φαίνεται ότι από τη Κουμουνδούρου έχουν περισσότερες ελπίδες για την τελική στάση του επικεφαλής του Ποταμιού.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζαν στο newpost.gr πως ανάλογη εκδήλωση με αυτή που έγινε την Δευτέρα θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και σε πόλεις της περιφέρειας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: