29.3.19

Τρίτη σερί ήττα για τη Μέι...

Νέα ήττα, την τρίτη διαδοχική, υπέστη η Τερέζα Μέι σε αυτό που είχε η ίδια χαρακτηρίσει ως «την τελευταία ευκαιρία των...
βρετανών βουλευτών» για ομαλή έξοδο από την Ε.Ε. 

Το σχέδιο της καταψηφίστηκε για τρίτη διαδοχική φορά, με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ. 

Πρόκειται για καλύτερο μεν αποτέλεσμα, καθώς στις προηγούμενες ψηφοφορίες το σχέδιο του Brexit είχε απορριφθεί με πλειοψηφίες των 230 και των 149 ψήφων, ωστόσο δεν μπορεί να άρει το αδιέξοδο. 

Η Μέι, που έχει συνδέσει την πρωθυπουργική της διαδρομή με το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ντάουνινκ Στριτ, καθώς πληθαίνουν τα αιτήματα για παραίτησή της από την Πρωθυπουργία.

Μετά τη νέα ήττα της η Βρετανίδα, πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε: «Σχετικά με ένα διαδικαστικό θέμα, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε βαθύτατα λυπηρό για κάθε μέλος του Σώματος ότι για άλλη μια φορά δεν μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μία οργανωμένη έξοδο από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνέπειες της απόφασης του Σώματος είναι σοβαρές».

Η Τερέζα Μέι τόνισε ακόμα πως «η νομική υποχρέωση είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 12 Απριλίου. Σε διάστημα μόλις 14 ημερών. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συμφωνήσουμε, να νομοθετήσουμε και να επικυρώσουμε μια συμφωνία, και όμως το Σώμα είναι σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία. Και έτσι θα πρέπει να συμφωνήσουμε με έναν εναλλακτικό τρόπο».

Αναφερόμενη στο τι μέλλει γενέσθαι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφής ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση θα πρέπει να έχει σαφή σκοπό και θα πρέπει να συμφωνηθεί ομόφωνα από τους επικεφαλής των άλλων 27 κρατών μελών πριν από τις 12 Απριλίου».

Πρόσθεσε ακόμη, «Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγει ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές».

Η κ. Μέι ξεκαθάρισε πως η «κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει την υπόθεση για ένα ομαλό Brexit που απαιτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» ωστόσο διαπίστωσε πως «φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας σε αυτό το Σώμα».

«Τη Δευτέρα, το Σώμα θα συνεχίσει τη διαδικασία για να διαπιστώσει εάν υπάρχει σταθερή πλειοψηφία για μια συγκεκριμένη εναλλακτική εκδοχή της μελλοντικής μας σχέσης με την ΕΕ. Φυσικά, όλες οι επιλογές θα απαιτήσουν τη συμφωνία απόσυρσης. Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας σε αυτό το Σώμα. Το Σώμα δεν έχει εγκρίνει καμία συμφωνία. Δεν έχει απορρίψει το Brexit. Την Τετάρτη απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας στο τραπέζι. Και σήμερα απέρριψε την έγκριση μόνο της συμφωνίας απόσυρσης και τη συνέχιση μιας διαδικασίας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

 Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφού οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: