15.3.19

Στα "χαρακώματα" κυβέρνηση και ΝΔ...


... για το νόμο περί ευθύνης υπουργών...

Μπορεί η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος – ευρέως γνωστού και ως νόμου περί ευθύνης υπουργών – να υπερψηφίστηκε από 224 βουλευτές, ωστόσο...

...από το απόγευμα της Πέμπτης κυβέρνηση και ΝΔ βρίσκονται στα «χαρακώματα», με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προσπαθεί να καλύψει στελέχη του που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης για μεγάλες υποθέσεις που διερευνώνται.

Από το βήμα της Βουλής, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και «καιροσκοπισμό», καταγγέλλοντας πως η ΝΔ ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τη Δικαιοσύνη.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου είχε δύο σκέλη, εξίσου σημαντικά για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που έχει λειτουργήσει ως «πλυντήριο» σε δεκάδες υποθέσεις.

– Το πρώτο σκέλος, το οποίο υπερψήφισαν 253 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ, αφορούσε την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 86, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου.

Με την κατάργηση της διάταξης αυτής, ποινική δίωξη κατά υπουργών θα μπορεί πλέον να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, δηλαδή μέσα σε μία 20ετία από την ημέρα τέλεσης του αδικήματος, όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους πολίτες.

– Το δεύτερο σκέλος όμως, το οποίο η ΝΔ καταψήφισε με αποτέλεσμα να πάρει κάτω από 180 ψήφους, αφορούσε την προσθήκη μίας ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86.

Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση ξεκαθαρίζεται ότι στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς «επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων». Με λίγα λόγια εάν ένας υπουργός λαμβάνει «δώρα», δεν γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς δεν είναι καθήκον του η δωροληψία, αλλά με την ευκαιρία των καθηκόντων του.

Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία, δίωξη δεν ασκεί η Βουλή, αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες...

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: