25.11.16

Mαξίμου: Κοντά σε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη...

Μέγαρο Μαξίμου
Πολύ κοντά στο να βγει «λευκός καπνός» από το επερχόμενο Eurogroup, στις 5 Δεκέμβρη, βρίσκονται η Ελλάδα και οι δανειστές, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή. Κύκλοι από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι τα μόνα αγκάθια είναι...
τα εργασιακά και το δημοσιονομικό για τα οποία υπάρχουν εντατικές συζητήσεις. Με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τις 5 Δεκέμβρη δεν υπάρχουν άλλα νομοσχέδια, πέρα από αυτά που έχουν κατατεθεί, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν κι άλλα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά το χρονοδιάγραμμα θα συμφωνηθεί στο Eurogroup.

Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία η κυβέρνηση θα φέρει τις προαπαιτούμενες δράσεις, όπως συνέβη με τη συμφωνία του Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημείωναν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα συζητηθούν στις 5 Δεκέμβρη έχουν θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι για την κυβέρνηση ισχύει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημειωτέον ότι, εκτός από το παραθυράκι για το χρέος που άφησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τις δηλώσεις του, και ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για   το κλείσιμο της δεύτερη αξιολόγησης στις 5 Δεκέμβρη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο (διατηρήσιμο), επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά». Τόνισε, όμως, ότι, για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας, σκόπιμο θα ήταν τα μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα. Τούτο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να θέσει προς συζήτηση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: