2.11.16

Απελευθερώθηκε η είσοδος της Μοσούλης...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Marko DrobnjakovicΣκληρές οδομαχίες τζιχαντιστών με τον ιρακινό στρατό...

Οι ιρακινές δυνάμεις που συγκρούονται με τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό άκρο της Μοσούλης κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των αντιπάλων τους χωρίς να υποστούν απώλειες. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο...
εκπρόσωπος της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Σαμπάχ αλ Νουμάν, μιλώντας στο BBC. Πρόσθεσε δε ότι στη μάχη σκοτώθηκαν πολλοί ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Σπάσαμε τη γραμμή άμυνάς τους κι απελευθερώσαμε μια πολύ σημαντική περιοχή, που είναι η κύρια είσοδος της Μοσούλης απ' τα ανατολικά. Ήταν πολύ σκληρές οι οδομαχίες με το ''Ισλαμικό Κράτος'' σ' αυτή την περιοχή, αλλά καταφέραμε να την απελευθερώσουμε πολύ γρήγορα και χωρίς απώλειες», δήλωσε.

Μέλη των ιρακινών ειδικών δυνάμεων διείσδυσαν χθες για πρώτη φορά από την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014 στις ανατολικές παρυφές της πόλης με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού. Κομάντος κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στην περιοχή Κουκτζάλι και αργότερα μπήκαν στην περιοχή Καραμά, όπου όμως συναντούν λυσσαλέα αντίσταση και μαίνονται σφοδρές μάχες.


Στην συνοικία αλ-Κουντς στην ανατολική είσοδο της Μοσούλης μαίνονται οδομαχίες. Κάτοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικές εκρήξεις και πυρά που χτυπούν τους τοίχους σπιτιών. Πολλοί άμαχοι εδώ και δύο ημέρες έχουν μείνει κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι τζιχαντιστές κινούνται με αυτοκίνητα ανάμεσα στα στενά της συνοικίας και πυροβολούν κατά των ιρακινών στρατιωτών.

Σήμερα συμπληρώνονται 17 μέρες από την έναρξη της επιχείρισης για την ανακατάληψη της Μοσούλης με τη συμμετοχή 50.000 στρατιωτών, Κούρδων μαχητών πεσμεργκά, μέλη Αραβικών σουνιτικών φυλών και σιϊτικών πολιτοφυλακών. Η πόλη είναι το τελευταίο μεγάλο αστικό οχυρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός αλ Αμπάντι προειδοποίησε χθες τους περίπου 3.000-5.000 ισλαμιστές εξτρεμιστές, που πιστεύεται ότι έχουν ταμπουρωθεί στην πόλη, ότι έχουν μόνον δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν. Περίπου 1.000 απ' τους τζιχαντιστές αυτούς πιστεύεται ότι είναι αλλοδαποί. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ταλίμπ Σαγκάτι αλ Κενάνι ήλθαν απ' το Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία κι άλλες χώρες. «Είναι μια ομάδα τρομοκρατών, που πολεμούν κατά των Ιρακινών και σφετερίζονται τις πόλεις τους», δήλωσε.


Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, αλλά κάποιοι πολίτες επέστρεψαν στα σπίτια τους σε χωριά γύρω απ' τη Μοσούλη, ορισμένοι κρατώντας στα χέρια λευκές σημαίες για να δείξουν ότι δεν είναι μαχητές.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκων της πολιορκούμενης Μοσούλης καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις και αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις αμάχων, που χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες οι τζιχαντιστές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο σκοτώθηκαν 1.792 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.120 ήσαν άμαχοι...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: