1.11.16

Οι λεπτοί χειρισμοί του Βούτση...

voutsis
...έφεραν το ΕΣΡ… ένα βήμα πριν τη συγκρότησή του κι έσπασαν το «μπλοκ» ΝΔ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού ...
Το «πνεύμα» του Συντάγματος, αλλά και του Κανονισμού της Βουλής, επιτάσσει ευρεία συναίνεση για την συγκρότηση των 5 συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών –συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΡ- αλλά και κυριαρχία της Βουλής επί της εκτελεστικής εξουσίας.
 Μ’ άλλα λόγια, τα...
πρόσωπα που προτείνονται για τις Ανεξάρτητες Αρχές είναι πρόταση του Προέδρου της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Έτσι, χθες, ο Νίκος Βούτσης προέβη σε ελιγμούς αλλά και τακτικές υποχωρήσεις που απέδωσαν καρπούς στην Διάσκεψη των Προέδρων, αφού το ΕΣΡ βρέθηκε… ένα βήμα πριν τη συγκρότησή του, το «μπλοκ» ΝΔ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού «έσπασε» και η ΝΔ βρέθηκε μόνη να μην υπερψηφίζει. Συν τοις άλλοις, η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε κι αυτή να αλλάξει στάση, αφού από το «όχι» των προηγούμενων συνεδριάσεων, μετακινήθηκε στο «παρών».

Όλα αυτά έγιναν, επειδή ο Νίκος Βούτσης διαμόρφωσε την κυβερνητική πρόταση με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα: ήταν εκείνος που «γείωσε» την υποψηφιότητα Πολύδωρα και επανέφερε την πρόταση για πρόεδρο τον Ροδόλφο
Μορώνη, ενώ στη συνέχεια εγγυήθηκε προσωπικά ότι η λέξη «αναστολή» στην τροπολογία για το άρθρο 2Α του «νόμου Παππά» δε θα σημάνει επαναφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην κυβέρνηση «από το παράθυρο». Συν τοις άλλοις, όταν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Ανδρέας Λοβέρδος) και του Ποταμιού (Σπύρος Δανέλλης) έθεσαν θέμα για τον προτεινόμενο αντιπρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασίλη Μουλόπουλο (επειδή υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε άλλη μία πρωτοβουλία και άλλαξε τη σειρά της πρότασης: «ανέβασε» στη θέση του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο και πρότεινε τον Βασίλη Μουλόπουλο ως απλό μέλος.

Βεβαίως, όλα αυτά δείχνουν κάτι: ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε «εν λευκώ εξουσιοδότηση» από τον πρωθυπουργό, Νίκο Βούτση να κάνει όσες αλλαγές χρειάζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και πράγματι, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τους λεπτούς χειρισμούς του Νίκου Βούτση, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αποφασίσει εφεξής να αφήσει τον χειρισμό ορισμένων θεμάτων αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Βουλής.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: