2.11.16

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαίος ο χωρισμός των σχέσεων εκκλησίας – κράτους...

Αποτέλεσμα εικόνας για Φίλης Ιερώνυμος
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφελληνισμού, δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες κουβέντες και ένας διχαστικός λόγος από τον επίσημο θεσμικό εκπρόσωπο της Εκκλησίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ με αφορμή τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στον Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΙ).

Η...
ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι απαιτείται εδώ και τώρα χωρισμός των σχέσεων εκκλησίας – κράτους, καθώς θεωρεί ότι «είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας». Απαντώντας στην απορία του Αρχιεπισκόπου για το τι σημαίνει χωρισμός, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει μια σειρά από προτάσεις για τον επανακαθορισμό των σχέσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι: Το μάθημα των θρησκευτικών να καθορίζεται από το κράτος και να μετατραπεί από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, οι ιερωμένοι να σταματήσουν να είναι οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι μισθοδοτούμενοι από το κράτος, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου κ.ά..

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «δυστυχώς δεν προχωρούν ούτε στο πεδίο αυτών των βασικών αλλαγών που δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια και είναι διαχρονικές θέσεις της αριστεράς».

Μάλιστα, αναφέρει ότι «η επιβεβαίωση δε της τοποθέτησης του συγκυβερνήτη κ. Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν συμφωνήσει και του το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ότι ορισμένοι αντιλαμβάνονται την χώρα μας ως ένα θεοκρατικό καθεστώς και όχι ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

«Σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος μεταξύ των “συντρόφων του” Φίλη και Καμμένου», προσθέτει.

Καταλήγοντας η ΔΗΜΑΡ ζητεί την άμεση ανέγερση του τζαμιού υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος έχει την υποχρέωση να διευκολύνει την δυνατότητα άσκησης των θρησκευτικών ελευθεριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: