2.11.16

Το Καράκας εξάπτει τη φαντασία...

Νίκος Παππάς
Η Ελλάδα απέχει γεωγραφικά από τη Βενεζουέλα περίπου 9.500 χιλιόμετρα. Η τεράστια αυτή απόσταση, που μεταφράζεται σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και ισχνές διμερείς σχέσεις, δεν σταματά ορισμένους δημοσιολόγους να αναζητούν αντιστοιχίες και ομοιότητες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Εχουν φτάσει δε στο σημείο να ...
εξυφαίνουν σενάρια που αγγίζουν τη συνωμοσιολογία, επιχειρώντας να εξομοιώσουν εντελώς ανόμοιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διαρκής επίκληση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Βενεζουέλα από ορισμένα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης.

Εσχατο «κρούσμα» το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με το οποίο ο νυν υπουργός Επικρατείας και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου ταξίδεψαν μαζί στο Καράκας της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Αύγουστο του 2013.

Αρτέμιος Αρτεμίου
Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, η παρουσία του οποίου στη Βενεζουέλα την ίδια περίοδο με τον Νίκο Παππά ενέπνευσε... δημοσιεύματα αλλά και δημιούργησε... ερωτήματα σε 46 βουλευτές της Ν.Δ. | 
Ο συντάκτης ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας «και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη χώρα».

Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε την επίσκεψη στη Βενεζουέλα μιλώντας για «διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό» (Real Fm).

Σαράντα έξι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ζητώντας να μάθουν τι σχέσεις έχει Κύπριος δικηγόρος με τον υπουργό Επικρατείας και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρόσθετες πληροφορίες, που συγκεντρώνει η «Εφ.Συν.», δίνουν όμως μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης υπόθεσης.

Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το σύνθετο πλέγμα των συνθηκών εκείνης της εποχής, αξίζει να θυμηθούμε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, τις αποφάσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ευρώπης και Μεσογείου.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2013, λίγους μήνες αφότου έχει φύγει από τη ζωή ο εμβληματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Τα οικονομικά προβλήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα ήδη από την προεδρία του, γίνονται εντονότερα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας υπό τον Νικολάς Μαδούρο να αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα σε επαφές για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της χώρας έδωσε εντολή να αναζητηθούν οι πιο ανταγωνιστικοί «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα της αγοράς πετρελαίου.

Ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική

Η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα «βοούσε» εκείνη την περίοδο για «διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική οι οποίες έμεναν ανεκμετάλλευτες λόγω πολιτικών επιλογών».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κανενός είδους συνεννόηση ή συνέργεια με την κυβέρνηση και με κρατικές επιχειρήσεις της Βενεζουέλας, γεγονός λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επιτελείο του τότε πρωθυπουργού Σαμαρά είχε ξεκινήσει διαδικτυακό «πόλεμο» ενάντια στην Αριστερά και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: