17.11.16

Υπουργοί... έτοιμοι για όλα!..

Λιγότερες από είκοσι ημέρες απομένουν έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Μέχρι τώρα γνω­ρίζουμε ότι...
ο Σόιμπλε – με την ευθεία απάντησή του στον Ομπάμα ότι «Όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία» – επιχειρεί να βάλει πάγο σε κάθε ιδέα άμεσων σοβαρών μέτρων για το χρέος, παρότι αυτά μπορούν να συμ­φωνηθούν με προοπτική εφαρμογής μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως αυτές οι είκοσι ημέρες μπορεί να αποδειχθούν καυτές για πολ­λούς. Έως τότε ίσως έχουν αποσαφηνιστεί, για παράδειγμα, σοβα­ρές πτυχές των επιλογών της επερχόμενης διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ανησυχία προκαλεί μια παλαιότερη δήλωσή του που λέει ότι το θέμα της Ελλάδας πρέπει να αφεθεί προς διαχείρι­ση μόνο από τη Γερμανία.

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας μπορεί να είναι η επικράτηση του «όχι» στις προτάσεις του Ρέντζι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμιση στην Ιταλία, το οποίο διεξάγεται την παραμονή του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού και εκλογές, από τις οποίες εν­δέχεται να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή το πολυπλόκαμο «κίνημα της λιρέτας». Επομένως μια φιλική προς την Ελλάδα κυβέρνηση ενδέχε­ται να αποσυρθεί και μια αντιευρωπαϊκή να πάρει τη θέση της.

Την ίδια μέρα όμως με το ιταλικό δημοψήφισμα γίνονται και οι επα­ναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός υ­ποψήφιος είναι πιθανόν να εκλεγεί.

Όσο μάλιστα πλησιάζουμε και προς τις γαλλικές εκλογές, τόσο οι προβολείς θα αποτραβιούνται από τον Ολάντ – του οποίου το ειδικό πολιτικό βάρος θα απομειώνεται – και θα πέφτουν πάνω στους υπο­ψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας.

Συνεπώς το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο ενδέχεται έως την 5η Δεκεμ­βρίου να έχει μετασχηματιστεί ριζικά και οι έως τότε εξελίξεις να τρο­φοδοτήσουν πολλών ειδών αντιδράσεις και ως προς το ελληνικό ζή­τημα του χρέους, αλλά και ως προς το αίτημα για χαλάρωση της λιτό­τητας με την προοπτική ενός ακροδεξιού ή αντιευρωπαϊκού κύματος το οποίο θα σαρώσει όλες τις πολιτικές βεβαιότητες των τελευταίων χρόνων.

Το κρίσιμο σε όλα αυτά είναι η γερμανική αντίδραση, η οποία δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλεφθεί. Το μόνο που μπορούμε βά­σιμα να εκτιμήσουμε είναι ότι, ακόμη και αν κάνει κάποια στρατηγι­κής σημασίας υποχώρηση, αυτή θα γίνει με τρόπο που να μην επη­ρεάζει το γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και τα πιο δυσάρεστα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: