30.10.16

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ραχόι...

Μαριάνο Ραχόι
Άνοιξε ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έλαβαν την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου. 

Ο Ραχόι πήρε...
170 «ναι», έναντι 111 «όχι», ενώ 68 βουλευτές απείχαν. Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η νέα κυβέρνηση (μειοψηφίας) θα οριστεί την προσεχή Πέμπτη.

Το αποτέλεσμα αυτό στηρίχθηκε στην υποστήριξη που παρείχαν οι Ciudadanos στον Ραχόι, αλλά και στην αποχή πολλών βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την ψηφοφορία.

Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως δίνεται μία λύση στο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών. Ωστόσο, επειδή ο Ραχόι αναλαμβάνει την εξουσία με την ανοχή των Σοσιαλιστών, η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας θα ηγείται, θα βρίσκεται στην ουσία στο έλεος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει πεδία όπου θα εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται και από τη βουλευτική του έδρα, επειδή δεν επιθυμεί να κυβερνηθεί η χώρα από τον Ραχόι. «Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», είπε ο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η απόφασή του οφείλεται στη «ριζική διαφωνία» του με την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: