19.10.16

Μια καταδικασμένη απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ...

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος ΒούτσηςΗ σημερινή διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με θέμα την «πολυπόθητη» συγκρότηση του ΕΣΡ δεν φαίνεται ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Στις 2 το μεσημέρι αναμένεται δηλαδή να έχουμε ξανά μια...
άκαρπη συνεδρίαση, αντίστοιχη της 18ης Ιανουαρίου και της 2ας Φεβρουαρίου και ανάλογα με την έκβαση ενδέχεται να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του στη Βουλή.

Η Ν.Δ. φαίνεται ότι θα αποφύγει να συμμετάσχει στις εργασίες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετικών της στελεχών, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 να μοιάζει αδύνατη.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποφανθεί το ΣτΕ για τον νόμο Παππά και έπειτα να γίνουν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, ενώ η Ενωση Κεντρώων κρατά πλέον πιο διαλλακτική στάση, μιλώντας για την αναγκαιότητα συγκρότησης του ΕΣΡ. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή «παραδοσιακά» ψηφίζουν «παρών».

Η Ν.Δ. έχει χρησιμοποιήσει όλων των ειδών τα επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή της να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Ο Νίκος Δένδιας είχε πει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος Παππά και να μεταφερθούν οι υπουργικές αρμοδιότητες για τον αριθμό των αδειών και το τίμημα στο ΕΣΡ.

Προ ολίγων ημερών ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι η άρνηση της Ν.Δ. πήγαζε από την ίδια την πρόταση Βούτση για τα εννέα μέλη της αρχής. Σε αυτό το σχόλιο ο πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε έντονα, ενώ μιλούσε παράλληλα για «δηλητηριώδεις διαρροές» από τη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να επιτευχθεί η συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Νίκος Βούτσης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στην πρότασή του για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ανάμεσα στα εννέα προτεινόμενα μέλη βρίσκονταν στελέχη με προέλευση από πολιτικούς χώρους που εκπροσωπούν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση προέβλεπε για πρόεδρο τον συγγραφέα και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Λαοκράτη Βάσση, για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για μέλη τους καθηγητές Γιώργο Πλειό και Βασίλη Καραποστόλη, τους έμπειρους δημοσιογράφους Γιάννη Τζανετάκο και Φανή Πετραλιά, την καθηγήτρια Νομικής Λίλιαν Μήτρου και τον τραπεζικό, γνώστη των οικονομικών των ΜΜΕ, Γιώργο Κόλλια.

Ζητείται αντικαταστάτης

Ορισμένες πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητά αντικαταστάτη για τη Λίλιαν Μήτρου, η οποία είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν τον Λαοκράτη Βάσση να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Ο Νίκος Βούτσης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η αναζήτηση για τα πρόσωπα «σκόνταψε» στην άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση.

Και αυτό επειδή υπήρχε η σκέψη να δοθεί η δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει ακόμα ένα μέλος. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Ν.Δ. θα προσερχόταν στις διαβουλεύσεις και θα έμπαινε σε συζήτηση η ουσία της υπόθεσης.

Η άρνηση της Ν.Δ. να συνδράμει στη διαδικασία επηρεάζει αντικειμενικά και τη συνεδρίαση του ΣτΕ, καθώς η αδυναμία εφαρμογής της συνταγματικής επιταγής δημιούργησε την ανάγκη για μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας.

Η κυβέρνηση χτες κάλεσε τη Ν.Δ. έστω και τώρα «να σταματήσει τον ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό της κατήφορο», σημειώνοντας ότι προχωρά σε διπλό θεσμικό ατόπημα, καθώς προσπαθεί «να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου», ενώ παράλληλα «επικαλείται το επιχείρημα ότι “ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός”, επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»...

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: