16.10.16

Αλέξη, μόνο εμείς, η Ιταλία και η Κύπρος θέλουμε να μείνετε στην Ευρωζώνη...

<p>«Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις για τη φορολογία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και αν ανακοινώσετε νέα κοινωνικά μέτρα, πρέπει να δείξετε πώς θα τα χρηματοδοτήσετε», συμβούλευε ο ΓάλλοςΤο καλοκαίρι-θρίλερ του 2015, όταν γραφόταν ιστορία για τη χώρα μας αλλά και όλη τη Γηραιά Ηπειρο, δύο δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις μέσα από το γραφείο του Γάλλου προέδρου. 

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο μοναδικός σύμμαχος της...
ελληνικής κυβέρνησης σε μια περίοδο κατά την οποία η λέξη Grexit έδινε και έπαιρνε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αποκάλυψε στον Ζεράρ Νταβέ και τον Φαμπρίς Λομ της εφημερίδας «Monde» όλο το διπλωματικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Εχοντας συγκεντρώσει πλούσιο υλικό οι δύο δημοσιογράφοι μετέφεραν σε ένα εκτενές κεφάλαιο του νέου τους βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά» ένα άνευ προηγουμένου χρονικό των δραματικών διαπραγματεύσεων από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2015 μέσα από τα μάτια του Ολάντ, ο οποίος, όπως συχνά παρατηρούν, έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «μικρό και ανήσυχο αδελφό» του και έναν «κακό μαθητή» του.

Από πολύ νωρίς, από τις αρχές Μαρτίου, ο Ολάντ έθεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό υπό την προστασία του και η ελληνική κρίση ήταν για τον Γάλλο πρόεδρο «η μοναδική περίσταση στην οποία θεωρήθηκε υπολογίσιμος» στην ΕΕ, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Το πολύμηνο διπλωματικό «θρίλερ» ξεκινά στο βιβλίο με μια τηλεφωνική συνομιλία του Ολάντ με τον Τσίπρα στις 7 Μαρτίου του 2015, την οποία είχαν την τύχη να ακούσουν ζωντανά. Δύο εδομάδες μετά το προσχέδιο συμφωνίας για τετράμηνη παράταση της βοήθειας ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλησε να συμβουλευτεί τον Ολάντ, ο οποίος έβλεπε την ελληνική κρίση ως «μια μοναδική ευκαιρία να δείξει τα διαπραγματευτικά του δόντια, που ήταν ανύπαρκτα στο εσωτερικό της χώρας, για το καλό της Ευρώπης», όπως σχολιάζουν οι συγγραφείς. «Εχουμε Eurogroup τη Δευτέρα και ίσως μπορούμε να ενεργήσουμε, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στις αρχές αυτής της συζήτησης», ξεκίνησε ο Ολάντ. «Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυτά που έχουμε συζητήσει και ελπίζουμε στη βοήθεια των εταίρων μας», απάντησε ο Τσίπρας.


Με ύφος σαν να μιλά «στον μικρό αδελφό του, που είναι λίγο χαμένος» λόγω της «διαφοράς ηλικίας (...) και εμπειρίας», όπως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι, ο Γάλλος πρόεδρος του έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες για να πείσει τις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις για τη φορολογία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και αν ανακοινώσετε νέα κοινωνικά μέτρα, πρέπει να δείξετε πώς θα τα χρηματοδοτήσετε», ανέφερε ο Ολάντ και συνέχισε: «Χρησιμοποιήστε τον ΟΑΣΑ. Να ζητήσετε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ μια έκθεση για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, θα είναι πρόθυμος και θα δώσει επιπλέον αξιοπιστία». Σε αυτό το σημείο οι δημοσιογράφοι παρομοιάζουν τον Ολάντ με δάσκαλο και τον Τσίπρα με έναν «κακό μαθητή», ο οποίος ωστόσο «δεν χάνει την περηφάνια του» και τονίζει στον Ολάντ ότι δεν μπορεί να δεχτεί την εικόνα της τρόικας να φτάνει στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να δίνουμε διακριτικά όλα τα στοιχεία που μας ζητούν όλοι οι εμπειρογνώμονες». «Ο Τσίπρας επιχειρεί την ίδια στιγμή να σώσει τη χώρα του... και τις εντυπώσεις. Την εικόνα, πάντα την εικόνα», σχολιάζουν οι συγγραφείς.

«Εάν πεθάνετε, θα τραυματιστούμε»
«Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι καλό μέρος να λύσουμε τα προβλήματά μας γιατί έχουμε μειοψηφία. Μπορούμε να μιλήσουμε στο περιθώριο του Συμβουλίου», του είπε ο Ολάντ. Με την εξής αλληγορία ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να πείσει τον Τσίπρα για την ειλικρινή υποστήριξη της Γαλλίας: «Εάν πεθάνετε, θα τραυματιστούμε, δεν θα είμαστε καλύτερα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αποδυνάμωση ενός εταίρου».

Στην ίδια συνομιλία αναφέρεται και για το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία και μετά το τηλεφώνημα λέει απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Μίλησα για τον Πούτιν, διότι οι Ελληνες είναι φίλοι με τους Ρώσους και δεν ήθελα να γίνει πιο αντιδημοφιλής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», για να καταλήξει: «Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν δεν θα κάνει τίποτα για τους Ελληνες. Δείχνει πολιτική αλληλεγγύη λόγω της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά δεν θα τους δώσει χρήματα». Και αναφερόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είναι ένας άτακτος αδελφός, καμιά φορά απρόσεκτος, ένας αδελφός-επαναστάτης και δεν αντιπροσωπεύει την ίδια Αριστερά με εμένα».

«Τα σκυλιά οι Γερμανοί» και η ευγενική Λαγκάρντ
Μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος ο Ολάντ ένιωσε «δύο φορές προδομένος» από τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρούσε έναν «δύσκολο εταίρο»: «Η πρώτη φορά ήταν όταν κατέφυγε σε δημοψήφισμα χωρίς καν να ακούσει τις τελικές προτάσεις. Και μετά κάνει την ανακοίνωση: Διατηρώ το δημοψήφισμα και σας καλώ να ψηφίσετε 'όχι'. Τότε τελείωσε. Τη δεύτερη φορά ένιωσα πιο προδομένος από την πρώτη». «Το βράδυ του δημοψηφίσματος είπα στον Τσίπρα: Ορίστε, κέρδισες στο παιχνίδι στο εσωτερικό, αλλά κινδυνεύεις να χάσεις στο ευρωπαϊκό. Βοήθησέ με να σε βοηθήσω, ώστε να μπορέσεις να έχεις κάποια εύνοια. Γιατί αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι υπέρ τού να βγείτε από την Ευρωζώνη. Δεκατέσσερις χώρες θέλουν να βγείτε και δύο ή τρεις να σας κρατήσουμε, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος».

Μετά το δημοψήφισμα οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ήταν πυρετώδεις και ήρθε αμέσως στην επιφάνεια η κόντρα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, το οποίο τασσόταν πλέον υπέρ του Grexit. Ενδεικτική της έντασης στις γαλλογερμανικές σχέσεις ήταν η φράση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνομιλία του με τον Ολάντ: «Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί έχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Ολάντ: «Είναι ικανοί (...) Υπάρχει δήλωση της Μέρκελ ότι η απομείωση του χρέους είναι εκτός συζήτησης».

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος εξηγεί: «Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Μαζί με επιχειρήματα που μπορούμε να κατανοήσουμε: θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει μαζί με όλα αυτά που τη βάλαμε να υποστεί και με το χρέος που έχει, και ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να τη βγάλουμε από την Ευρωζώνη. Είναι ευγενική, αλλά υφίσταται πίεση από τους Αμερικανούς και τη δική της διοίκηση (του ΔΝΤ) για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Η συνομιλία με τη Μέρκελ για το «Plan B»
Σε μια συνομιλία του Ολάντ με τη Μέρκελ οι δύο ηγέτες μίλησαν για το περίφημο «Plan B». H Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο: «Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, εξουσιοδοτείς τον Σαπέν να συζητήσει γι' αυτό με τον Σόιμπλε;». Η απάντηση του Ολάντ ήταν καταφατική και εξομολογήθηκε στους δύο δημοσιογράφους: «Είμαι υπεύθυνος, δεν μπορώ, στην περίπτωση που οι Ελληνες ηττηθούν, να πάρω το ρίσκο να μην εξετάσω το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας».

Την επομένη του δημοψηφίσματος, στις 6 Ιουλίου, ο Ολάντ έλαβε ένα «μυστηριώδες τηλεφώνημα» από τον Πούτιν. «Η Ελλάδα μάς έχει θέσει ένα αίτημα να εκτυπώσουμε δραχμές, γιατί δεν έχουν τρόπο να τις εκτυπώσουν», του είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κάτι που διέψευσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας «ήθελα να σου δώσω αυτήν την πληροφορία, ότι καταλαβαίνεις καλά ότι αυτό δεν είναι καθόλου η επιθυμία μας». Τι σκεφτόταν τότε ο Ολάντ; «Αναρωτήθηκα γιατί μου το είπε αυτό. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, δεύτερον, για να μου πει -αυτό δεν θα ήταν κακή ιδέα- ότι κατά τη δική του άποψη υπήρχε κίνδυνος και ότι έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε» αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου.

Πριν από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση του Ιουλίου, που κατέληξε σε συμφωνία, ο Ολάντ ήταν για ακόμη μια φορά στο πλευρό του «μικρού αδελφού» του, τον οποίο θεωρεί «άπειρο αλλά έξυπνο και κάπως χαμένο»: «Είπα στον Τσίπρα: Βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στη διάθεσή σου, τουλάχιστον θα σε βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο. Θέσαμε 10 αξιωματούχους στην υπηρεσία της Ελλάδας, τον διευθυντή των φορολογικών υπηρεσιών και άλλους, ώστε όλα να τεθούν σε εφαρμογή. Του είπα: στην κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν θα τα καταφέρεις, εάν δεν σε βοηθήσουν. Δέχεσαι; Δεν θα κάνουμε προτάσεις για λογαριασμό σου. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τα παρουσιάσουμε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να σου δώσουμε το πλαίσιο, τα στοιχεία. Και έτσι τους κάναμε να έρθουν στις Βρυξέλλες». «Παρόλο που ο Ολάντ επιχειρεί να καταπραΰνει την καχυποψία του συνομιλητή του, δεν αγνοεί πως προτείνει να μπει υπό γαλλική εποπτεία η ελληνική διοίκηση. Ο Τσίπρας δέχτηκε», γράφουν οι Νταβέ και Λομ.

Ζεράρ Νταβέ - Φαμπρίς Λομ
Εξομολογήσεις τεσσάρων χρόνων

Από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας του στα ράφια των γαλλικών βιβλιοπωλείων το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Monde» συζητήθηκε όσο λίγα και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για «αυτοκτονία» του Φρανσουά Ολάντ. Το βιβλίο «Ενας πρόεδρος δε θα έπρεπε να τα λέει αυτά», το οποίο είναι αφιερωμένο στην πενταετή θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, είναι το πρώτο που δημοσιεύεται για έναν εν ενεργεία πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα πιθανότατα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την ερχόμενη άνοιξη.

Με 61 μακρές συναντήσεις των δύο δημοσιογράφων με τον Ολάντ μέσα στο προεδρικό γραφείο από το 2012 μέχρι το 2016 και πάνω από 100 ώρες συζητήσεων και εξομολογήσεων του προέδρου για κάθε πιθανό ζήτημα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, οι Νταβέ και Λομ έγραψαν ένα βιβλίο που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αντιδημοφιλούς προέδρου. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι συγγραφείς μεταφέρουν τα λεγόμενα του Ολάντ, ακόμα και από παρασκηνιακές συνομιλίες του που παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα, χωρίς να έχει λογοκριθεί ούτε μία λέξη από τον Γάλλο πρόεδρο...


ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ, ethnos.gr

Να δώσουμε χρόνο

Τον Απρίλιο του 2015 ο Ολάντ αρχίζει να ανησυχεί: «Ο Τσίπρας καθυστερεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μίλησα με τη Μέρκελ για 5 ώρες και της είπα ότι (...) δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του ούτε στους συνομιλητές του και είναι σύνθετη η κατάσταση. Είπα στη Μέρκελ να του δώσουμε χρόνο...»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: