9.10.16

Ενα... μισό Νόμπελ Ειρήνης...

Κολομβία - σημαίαΗ Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2016 στον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος για τις αποφασιστικές προσπάθειές του να θέσει τέλος στον 50χρονο και πλέον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα»... Αναυδοι έμειναν δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, ακόμα κι οι...
ίδιοι οι πολίτες της Κολομβίας, με τη χθεσινή αμφιλεγόμενη ανακοίνωση στο Οσλο.

Απαντες σχεδόν θεωρούσαν πως είχαν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες να πάρουν το βραβείο οι υπογράφοντες την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της δεξιάς κολομβιανής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών της FARC, μετά την απροσδόκητη απόρριψή της στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με διαφορά λιγότερων των 54.000 ψήφων σε σύνολο σχεδόν 13 εκατομμυρίων συμμετεχόντων.

Πόσο μάλλον που το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε επιδεικτικά μόνο στον έναν εκ των δύο πρωτεργατών της επίπονης συμφωνίας, αποκλείοντας ντροπιαστικά από την τιμητική διάκριση τον ηγέτη της FARC, Ροντρίγο Λοντόνια, ήτοι τον Τιμολέον «Τιμοσένκο» Χιμένες, όπως είναι το πολεμικό ψευδώνυμό του.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ειρηνευτική συμφωνία να παγώσει και να φουντώσει ξανά ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος
Αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό για τις δύο πλευρές, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σάντος και τον ηγέτη των ανταρτών της FARC, Ροντρίγο Λοντόνια, να συνεχίσουν να σέβονται την εκεχειρία» ανέφερε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των δικαιολογημένων επικρίσεων.

Δέχτηκε μάλιστα βροχή ερωτήσεων από δημοσιογράφους για τον αποκλεισμό του Χιμένες, αρνούμενη πεισματικά να σχολιάσει την επιλογή να μη βραβευθεί και ο αρχηγός των ανταρτών.

Εξ ονόματος του λαού

«Αποδέχομαι το βραβείο εξ ονόματος του κολομβιανού λαού, που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τον πόλεμο και ιδιαίτερα [εξ ονόματος] των εκατομμυρίων θυμάτων αυτής της σύρραξης, την οποία είμαστε στα πρόθυρα να τερματίσουμε» δήλωσε ο Σάντος, τονίζοντας πως έχει έρθει η ώρα για εθνική συμφιλίωση και ενότητα ώστε να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις η ειρήνη.

«Το βαρυσήμαντο βραβείο αποτελεί επίσης φόρο τιμής σε όλους όσοι συνέβαλαν τόσο πολύ στο να έρθουμε κοντά στην επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης και στους διαπραγματευτές κι από τις δύο πλευρές» είπε ο Κολομβιανός πρόεδρος, χωρίς ονομαστική αναφορά στον αντάρτη «συνέταιρό» του στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Το μόνο βραβείο που θέλουμε είναι ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη για την Κολομβία χωρίς παραστρατιωτικούς, αντίποινα και ψέματα» αντέδρασε μ’ ένα σιβυλλικό μήνυμα στο Twitter o Χιμένες, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς δυσαρέσκεια για τη διχαστική απόφαση.

Ακόμα και η Ινγκριντ Μπετανκούρ, πρώην γερουσιαστής και όμηρος της FARC για εξίμισι χρόνια, επισήμανε πως το βραβείο θα έπρεπε να έχει μοιραστεί μεταξύ των πάλαι ποτέ απαγωγέων της και του προέδρου Σάντος.

Το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 930.000 δολαρίων, διεκδικούσε φέτος ένας αριθμός - ρεκόρ 376 υποψηφιοτήτων.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν ως φαβορί αφενός τους κατοίκους της Λέσβου για την απαράμιλλη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, αφετέρου τα «Λευκά Κράνη», τη λεγόμενη ομάδα πολιτικής προστασίας στη Συρία, αποτελούμενη από Σύρους εθελοντές που έχουν διασώσει τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους μέσα από ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων στις εμπόλεμες ζώνες της σπαρασσόμενης χώρας.

Ηταν από τους πρώτους που έστειλαν τα συγχαρητήριά τους στον Σάντος μέσω Twitter, ευχόμενοι ειρήνη στον λαό της Κολομβίας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: