2.3.16

Συναίνεση σε 5 σημεία...


...θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους αρχηγούς...

Με ένα πλαίσιο πέντε σημείων, στο οποίο προσδοκά τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχεται η...
κυβέρνηση στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών την Παρασκευή. Αυτό θα εγκριθεί προηγουμένως από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους αρχηγούς.

Όπως δήλωσε χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, «βασικοί άξονες είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης Προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα».

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν είναι να επιβάλλει την άποψη της στους άλλους αρχηγούς, ούτε να τους ζητήσει λευκή επιταγή, αλλά να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο ελληνικό πλαίσιο απαιτήσεων που προτείνει.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για μια πρόσκληση σε διάλογο και πρόσθεσε: «Όταν λέμε διάλογο εννοούμε ειλικρινή διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Δεν προτίθεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει απλώς τις αποφάσεις του στους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν θα ήταν ένας χρήσιμος διάλογος αυτός. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα στα οποία συγκλίνουμε νομίζω ότι θα αναδειχθούν μέσα από αυτή τη συζήτηση, όπως και πιθανά σημεία στα οποία αποκλίνουμε».

Και το ενδεχόμενο δυναμικών πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι ελληνικές απαιτήσεις αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών. Στο θέμα του βέτο πάντως η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους, κάνοντας λόγο για το μπλοκάρισμα κάποιων αποφάσεων.

Όπως δήλωσε χθες η κ. Γεροβασίλη, «διπλωματικά θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, ώστε η Ελλάδα να μην πάρει μόνη της το βάρος αυτού του τεράστιου προβλήματος». Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μίλησε για βέτο, αλλά για τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο σε σχέση με τη χρήση αυτού του ύστατου όπλου: «Έχουμε πει –και το είπαμε και εδώ την προηγούμενη φορά- ότι η Ελλάδα είπε και από την προηγούμενη Σύνοδο ότι θα φθάσει μέχρι να μπλοκάρει κάποιες αποφάσεις. Η σκέψη είναι η εξής: Μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη και επιβαρύνουν και χώρες, οι οποίες διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά προς τη χώρα μας; Προφανώς, αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι είναι μικρές τις πιθανότητες να θέσει η Ελλάδα βέτο, ενώ το χαρακτήρισε «μεθοδολογικά», κακό γιατί δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση. Πάντως ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε, ότι το βέτο βοηθάει στο να επισημάνει κανείς σε όλους τους άλλους τη σημασία ενός θέματος, τις κόκκινες γραμμές του, και την ανάγκη να ξαναδιαπραγματευτούν.

Για το προσφυγικό πάντως ξέσπασε χθες σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη στην Κ.Ο. του κόμματός του. ο οποίος σε σχέση με το προσφυγικό υποστήριξε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική, «εξίσωσε τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες και τους άφησε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη», ότι «υποτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης» και ότι ενώ είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο των συνόρων, αδυνατεί να χειριστεί το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε, ότι στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη λαϊκιστική, ακροδεξιά και αυταρχική ατζέντα της ΝΔ των ημερών του κυρίου Σαμαρά.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: