31.3.16

Όλα του γάμου (της κεντροαριστεράς) δύσκολα...Ένα φλερτ χωρίς... πάθος και το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης οδηγούν τα βήματα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο...

σημερινό ραντεβού «ανασύνταξης» της κεντροαριστεράς.

Είναι ένα ραντεβού με πολλούς προξενητές - κι άλλους τόσους... εν δυνάμει σαμποτέρ - που μπορεί να οδηγήσει από παντού έως πουθενά: Η προοπτική δημιουργίας ενιαίου πολιτικού σχηματισμού «με όρους αυτονομίας» παραμένει ο στόχος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγκάζεται να μπει στον διάλογο υπό το βάρος της δημοσκοπικής πίεσης που δίνει στο Ποτάμι εξωκοινοβουλευτικά ποσοστά, όμως το εγχείρημα δείχνει εξαιρετικά δύσκολο και η θετική έκβασή του μόνον δεδομένη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Το «προξενιό» Σημίτη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εμπνευστής κι ένας από τους κύριους μοχλούς πίεσης για την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ωστόσο, για να προχωρήσει το «προξενιό», ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή και να υπερβεί πολλά εμπόδια προερχόμενα κυρίως από την κεντροδεξιά έως... δεξιά πτέρυγα του κόμματός του - είτε αυτή λέγεται «Δράση», είτε αφορά τις προσωπικές κινήσεις του Χάρη Θεοχάρη και το δημόσιο φλερτ του με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εξ ου και ο πρόεδρος του Ποταμιού, σήκωσε μεν το τηλέφωνο και ζήτησε τη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, προσέρχεται όμως στο ραντεβού βάζοντας ως όρους να αποκλειστεί από τον όποιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ - κόντρα στην πρόταση Παπανδρέου -, να μην υπάρξει καμία προσέγγιση με το κόμμα Λεβέντη και να τεθεί αυστηρό και σύντομο χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες και διεργασίες.

Το μήνυμα Σουλτς

Αντίστοιχα, τα «προαπαιτούμενα» από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι να μην μετάσχει στο συγκολλητικό εγχείρημα η «Δράση» του Θεόδωρου Σκυλακάκη - προοπτική, δύσκολα αποδεκτή από το Ποτάμι -, ενώ στην κοινή προϋπόθεση να μην υπάρξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση περιπλέκουν οι... ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Η πάγια «σύσταση» των ευρωσοσιαλιστών προς το ΠΑΣΟΚ να συγκλίνουν με τον Αλέξη Τσίπρα, με ορίζοντα ακόμη και κυβέρνηση «προοδευτικής πλειοψηφίας» έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρέθηκε και στην ατζέντα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο σύντομο προχθεσινο πέρασμά του από την Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τη Φώφη Γεννημματά.

Το «ναι» του Γιώργου Παπανδρέου

Είναι μια σύσταση που αποκρούει σθεναρά μέχρι στιγμής η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η έτερη παράμετρος ... περιπλοκής ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε επίσης χθες στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αποδέχεται την πρότασή του για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την συνεργασία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης ραντεβού των δύο. Αντίστοιχο ραντεβού θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου και με την Φώφη Γεννηματά.

Ομως το περιεχόμενο του διαλόγου που θα ακολουθήσει τελεί υπό τη σκιά της εσωτερικής πολιτικής βεντέτας του ΠΑΣΟΚ - ήτοι, τη ρητή απαίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την Φώφη Γεννηματά να μην υπάρξει καμία άλλη παραχώρηση και διακριτή μεταχείριση προς τον Γιώργο Παπανδρέου πέραν της πιθανής επιστροφής του στο κόμμα ως «απλού στρατιώτη»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: