31.3.16

Σχεδόν 700 κιλά πυρηνικών αποβλήτων...

Σχεδόν 700 κιλά πυρηνικών αποβλήτων από τη Βρετανία στις ΗΠΑ...με αγάπη - Media
...από τη Βρετανία στις ΗΠΑ...με αγάπη...

Η Βρετανία θα αποστείλει 700 κιλά πυρηνικών αποβλήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά από συμφωνία που αναμένεται να ανακοινώσει ο...
πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που διοργανώνεται στην Αμερική σήμερα, είπε μια πηγή στην βρετανική κυβέρνηση.

Σε ανταλλαγή για την αποστολή, τη μεγαλύτερη μεταφορά υψηλά εμπλουτισμένου ουράνιου που έχει γίνει παγκοσμίως, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ευρώπη άλλο είδος πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ιατρικών ισότοπων στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.

"Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια συμφωνία-ορόσημο στην οποία έχουμε καταλήξει με τις ΗΠΑ και την Ευρατόμ (την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας)", είπε η πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της. "Κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Εμείς ξεφορτωνόμαστε τα απόβλητα, και παίρνουμε ως αντάλλαγμα κάτι που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο", εξήγησε.

Στη διμερή σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή των ηγετών 50 και παραπάνω χωρών, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης την απόφασή τους να διοργανώσουν φέτος μια κοινή άσκηση ετοιμότητας των δύο χωρών και των αντίστοιχων πυρηνικών βιομηχανιών των στην αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης κυβερνοεπίθεσης σε μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στον δημόσιο τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, η βελγική εφημερίδα DH ανέφερε ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες σχεδίαζαν αρχικά μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο.

Η Βρετανία θα επενδύσει επίσης πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ σε βελτιώσεις των προτύπων που χρησιμοποιούνται για μέτρα πυρηνικής ασφάλειας, και εκτός αυτού οι δύο χώρες θα δρομολογήσουν ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουν άλλες χώρες να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα πυρηνικής ενέργειας.

Αναμένεται ότι οι χώρες της Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Τουρκίας και Αργεντινής είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είπε η πηγή. "Έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας και έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να επωφεληθούν από τις τεχνικές γνώσεις που έχουμε στον τομέα αυτό και να συνεργαστούν μαζί μας γι' αυτό", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: