31.3.16

Οι διαχρονικές παρεμβάσεις στο ΕΣΡ......για τις άδειες και τα πρόστιμα...

Αποκαλυπτικός για το ρόλο των συγκροτημάτων ΜΜΕ και τις πιέσεις που ασκούσαν προς την πολιτική εξουσία, είναι ο τέως πρόεδρος του ΕΣΡ. Βασίλης Λαμπρίδης, στο βιβλίο του...
«Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή» (Εκδόσεις Ianos). Ο δικαστής που ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συμμετείχαν στο Ειδικό Δικαστήριο στην υπόθεση Κοσκωτά και ανταποκρίθηκε στην πρόταση του τέως Πρωθυπουργού, να αναλάβει τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ για να παραιτηθεί μετά την υπόθεση «Big Brother-ANTENNA» όταν τα μέλη της Αρχής αρνήθηκαν να στηρίξουν την απόφασή του να διακόψει τη μετάδοση της εκπομπής. Ήταν ο μοναδικός πρόεδρος που αποφάσισε να συγκρουστεί με την παντοδυναμία των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών και έχασε τη μάχη δεχόμενος «φίλια πυρά».

Στο βιβλίο υπενθυμίζεται το πρόστιμο των 100.000.000 δρχ που επιβλήθηκε στο MEGA, όταν κατά παράβαση της νομοθεσίας θυγατρική του ΔΟΛ προμήθευε με εισιτήρια το υπουργείο Εξωτερικών, κατά παράβαση της νομοθεσίας, την ποιότητα των δελτίων ειδήσεων, τα χρονικά όρια των διαφημίσεων και τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Θυμίζει πως το …1997 το υπουργείο Τύπου προκήρυξε τις άδειες, όπως τότε προβλεπόταν από το Νόμο, και οι φάκελοι των σταθμών με ελλείψεις στις αιτήσεις έφτασαν στο ΕΣΡ το 2001. Ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης από το Ζάππειο έχει προαναγγείλει την χορήγηση των αδειών. Στις 28 Νοεμβρίου 2002 το ΕΣΡ αποφάνθηκε «ότι αδυνατεί να προχωρήσει στη διαδικασία της μοριοδότησης των εν λόγω σταθμών» σημειωνόταν στο βιβλίο. Ο επόμενος πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την παραίτηση του Β. Λαμπρίδη του απάντησε, καλόπιστα όπως σημειώνει ,πως «οι άδειες λειτουργίας των περί των πρόκειται 6 τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα χορηγηθούν από το νέο Συμβούλιο μέσα σε μήνα». Η ίδια υπόσχεση δόθηκε από τον Ιωάννη Λασκαρίδη το φθινόπωρο του 2003 και τον Ιανουαρίου του 2004 πριν από τις εκλογές». Ο δικαστής Βασίλης Λαμπρίδης, μάλιστα, μνημονεύει το «Παρόν» που είχε αποκαλύψει πως η διαδικασία ακυρώθηκε με την 2508/2005 απόφαση του ΣτΕ».
Τελικά ολοκληρώθηκε η θητεία του Ι. Λασκαρίδη , ο οποίος παρέμεινε στη θέση του προέδρου επί 13 χρόνια, από το Μάιο του 2002 ως το Μάιο του 2015, χωρίς να χορηγηθούν οι άδειες.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: