2.9.13

Τσίπρας: Ανατροπή τώρα...

Με το βλέμμα στραμμένο στις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της θέτοντας ως πρωταρχικό πολιτικό καθήκον τη ...
δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες.
Εκλογές πολύ σύντομα, ίσως και με την προτροπή των δανειστών, πιθανολόγησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ μετά τις διακοπές, εξαπολύοντας μία νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε την ένταση των κοινωνικών αγώνων με στόχο την πολιτική ανατροπή, την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε κηρύξει ανένδοτο αγώνα έως ότου καταφέρουμε να φύγει η κυβέρνηση, τα μνημόνια και η τρόικα». «Θέλουμε να το πετύχουμε το ταχύτερο. Θέλουμε να το πετύχουμε τώρα. Ολες μας οι δυνάμεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η περίοδος έως το τέλος του 2014 περιέχει μεγάλες εκλογικές μάχες. Ο πολιτικός μας στόχος είναι η πρώτη εκλογική μάχη να είναι οι βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θέλει να φτάσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινάει η ευρωπαϊκή προεδρία, έκανε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, καταθέτοντας ένα από τα σενάρια που συζητιούνται στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ακόμη -σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή»- ότι αν γίνουν εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα επιχειρηθεί να αποτελέσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια σύντομη παρένθεση, ενώ θεώρησε ότι δεν έχει καμία τύχη το σενάριο να γίνει αλλαγή πρωθυπουργού.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις, το κόμμα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογικές μάχες του ερχόμενου Μαΐου.
Στη πολιτική απόφαση της ΚΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων ο στόχος της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, όπως και η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εντύπωση προκάλεσαν η αναφορά του κ. Τσίπρα προς τα μέλη της ΚΕ καθώς μίλησε για τους «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και οι προτροπές του να αναδειχθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές». Σημείωσε δε ότι πρέπει να τεθεί «εκτός νόμου» ο παραγοντισμός μέσα στο κόμμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες έκανε λόγο για ευρύτατες δυνάμεις και προσωπικότητες, στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου εντιμότητας. Σημειώνεται ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου στο τέλος του μήνα με αποκλειστικό θέμα τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Λαϊκές επιτροπές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του επικαλέστηκε ακόμη την ανάγκη να κινητοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας σε ευρεία κοινωνική και πολιτική βάση και γι' αυτό εξήγγειλε τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών σε κάθε περιοχή, με στόχο την έκφραση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από το Μνημόνιο.
Πρώτος σταθμός, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αποτελεί σημαντικό σταθμό της επόμενης περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «γεγονότα κεντρικής σημασίας» τη διαδήλωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την παρουσίαση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα γίνει και ανοικτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Η πολιτική απόφαση της ΚΕ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» ψήφισαν λευκό.
ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Οχι» στην εμπλοκή της Ελλάδας
Η επίθεση του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Συρίας προκάλεσε νέες αντιπαραθέσεις καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μην εμπλακεί η Ελλάδα με κανέναν τρόπο σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά, αντιθέτως, να θέσει βέτο στο ΝΑΤΟ. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική λύση», τόνισε, καταγγέλλοντας ότι η Αθήνα από τις έως τώρα κινήσεις φαίνεται έτοιμη να σύρει τη χώρα σε περιπέτεια, να την εμπλέξει στον πόλεμο παρέχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις.
Ο Σ. Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ότι «τις απειλές στους επενδυτές και τους πολιτικούς αντιπάλους τις έχουμε ξανακούσει, όπως και τις απειλές να γίνει έρημος η οικονομία. Τώρα πρόσθεσε και τους τυχοδιωκτισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα στο περιθώριο και στην απομόνωση». Για «φτήνιες» της μικροκομματικής πολιτικής έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «όταν μεταφέρονται στην εξωτερική πολιτική καθίστανται επικίνδυνες για τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας πως το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για άσκηση αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος. «Η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: