30.9.13

Αύριο οι απολογίες των χρυσαυγιτών βουλευτών...


Οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών ξεκινούν αύριο, οπότε θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Σήμερα αναμένεται στη Βουλή η...
νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από αύριο που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που κατηγορούνται. Για τον Ηλία Κασιδιάρη προκύπτει ρόλος «επιχειρησιακού αρχηγού» με την ευθύνη της εκπαίδευσης των λεγόμενων «ταγμάτων εφόδου».

Την ίδια ώρα στο σπίτι του συλληφθέντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά στα Γιάννενα, βρέθηκαν δύο πιστόλια -ένα κολτ και ένα δεύτερο από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο μηχανισμός- τα οποία πρόκειται να σταλούν στην Αθήνα, για βαλλιστική εξέταση.

Επίσης σε διαθεσιμότητα τέθηκαν σήμερα έπειτα από εντολή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τρεις αστυνομικοί, δύο αρχιφύλακες κι ένας αστυφύλακας, οι οποίοι είχαν διατεθεί ως φρουροί σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στην κατοχή τους βρέθηκε παράνομος οπλισμός. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και συναφών αντικειμένων, τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Κόβουν τη χρηματοδότηση στη Χ.Α.

Να πνίξουν και οικονομικά τη Χρυσή Αυγή επιδιώκουν οι διωκτικές αρχές αλλά και η κυβέρνηση. Την ώρα που οι εικαζόμενες πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης Μιχαλολιάκου από επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών και του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η διάταξη που έχει διαμορφωθεί από τους Γ. Μιχελάκη, Ν. Δένδια, Χ. Αθανασίου και Μ. Βορίδη προβλέπει ότι αναστέλλεται η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης σε κόμματα, η ηγεσία ή οι βουλευτές των οποίων βαρύνονται με κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα. Θα πρόκειται, προφανώς, περί γενικής ρύθμισης, που όμως θα έχει άμεση εφαρμογή.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Βουλής σχετικά με το εάν θα πρέπει να καταβάλλεται ή όχι η βουλευτική αποζημίωση στους 6 βουλευτές της Χ.Α., εφόσον, όπως όλα δείχνουν, αυτοί προφυλακιστούν. Η τάση είναι να εξευρεθεί τρόπος ώστε αυτά τα χρήματα να πάψουν να εισρέουν στις τσέπες των Μιχαλολιάκου, Παππά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού και Μίχου.

Μέχρι σήμερα, πάντως, πέραν των βουλευτικών αποζημιώσεων, η Χρυσή Αυγή έχει λάβει 1.200.000 ευρώ ως κρατική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

Ρύθμιση και κατά της καταχρηστικής παραίτησης βουλευτών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η ρύθμιση θα απαντά στις απειλές της Χρυσής Αυγής που -όπως φημολογείται- σχεδιάζει ομαδική παραίτηση βουλευτών της ή παραιτήσεις βουλευτών της κατά κύματα, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης,είχε σήμερα επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που έχουν ανακύψει μετά τη σύλληψη του προέδρου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Αντικείμενο των επαφών του κ. Μεϊμαράκη είναι οι επικείμενες αλλαγές που απαιτούνται στον Κανονισμό της Βουλής με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση...
matrix24.grΔεν υπάρχουν σχόλια: